Telefonija
19.04.2021 14:08

Deli z drugimi:

Share

Evropa se že pripravlja na mobilno omrežje 6G!

Nemčija ima velike načrte z mobilnim omrežjem 6G!
Nemčija ima velike načrte z mobilnim omrežjem 6G!

Čeprav gre prodaja pametnih mobilnih telefonov s podporo omrežju 5G odlično, to nikakor ne moremo reči za dejansko uporabo. Trenutno je namreč le peščica ljudi pripravljena plačati več za mobilno omrežje 5G. To zagotavlja dostop do interneta, ki je primerljiv z domačim širokopasovnim internetom. Večina bo še vedno zadovoljna z uporabo tehnologije 4G. Poleg tega tudi podjetja zaradi pandemije koronavirusa v omrežje 5G niso pripravljena vlagati preveč sredstev.

Mnoga podjetja in celo države že usmerjajo moči v razvoj novega mobilnega omrežja 6G. To je nedavno dokazala tudi Nemčija, saj ta ne želi, da bi Evropa na tem področju zaostala za vodilnimi velesilami. Država je namreč za razvoj novega omrežja namenila kar 700 milijonov evrov. Ta denar bo večinoma porabljen za razvoj in raziskavo načine vpeljave mobilnega omrežja šeste generacije. Novo mobilno omrežje naj bi dejansko pripomoglo k pospešitvi celotnega gospodarstva.

Številni strokovnjaki pa so prepričani, da bi lahko mobilno omrežje 6G zagotovilo prenos podatkov s hitrostjo do enega terabajta na sekundo. To pomeni, da bi lahko vsaj teoretično v eni sekundi prenesli kar 142 ur videoposnetkov ločljivosti 4K, kar je danes povsem nepredstavljivo. Zakasnitveni čas naj bi bil krajši od 100 milisekund. Pomembno vlogo pri delovanju mobilnih omrežij 6G naj bi imela umetna inteligenca. Ta naj bi namreč skrbela za upravljanje nove tehnologije in za zagotavljanje hitrega prenosa podatkov. Poleg tega naj bi umetna inteligenca pomagala pri vprašanjih zasebnosti ter varnosti pri uporabi omrežja in izmenjavi podatkov.


Prijavi napako v članku