Računalništvo, telefonija
06.07.2011 12:54

Deli z drugimi:

Share

Ericsson predstavil mobilno gigabitno komunikacijo

Ericsson je napovedal, da bi lahko bili prvi komercialni sistemi, ki temeljijo na tehnologiji LTE Advanced, na voljo že do leta 2013.
Ericsson je napovedal, da bi lahko bili prvi komercialni sistemi, ki temeljijo na tehnologiji LTE Advanced, na voljo že do leta 2013.

Podjetje Ericsson je demonstriralo novo različico mobilne komunikacijske tehnologije LTE Advanced, ki zagotavlja 10-krat hitrejši prenos hitrosti v primerjavi s trenutno aktualnim standardom.Demonstracija tehnologije LTE Advanced, ki omogoča prenos podatkov s hitrostjo do 1 gigabit na sekundo, je bila izvedena preko švedskega omrežja Agencije za pošto in telekomunikacije (PTS). Pri Ericssonu pravijo, da so z uporabo trenutno razpoložljive komercialno dostopne strojne opreme in preizkusno frekvenco, ki jim jo je dala na voljo tamkajšnja PTS, prvič v praksi predstavili zmogljivosti kmalu prihajajoče tehnologije LTE Advanced.

Demonstracijski sistem je baziral na Ericssonovi multi-standard radio postaji RBS 6000. Promet podatkov je potekal med RBS postajo in premikajočim se kombijem, iz katerega so merili hitrosti podatkov. Ena od možnosti, ki je bila prikazana na omenjeni demonstraciji nove tehnologije, je bila agregacija nosilca signala (3 x 20MHz), oziroma možnost kombiniranja več signalov nosilca, s čemer se doseže veliko višja splošna prepustnost. Prav tako so bile prikazane prednosti tehnologije imenovane razširjeni MIMO (8×8), ki omogoča veliko hitrejši prenos podatkov, tudi takrat ko je omrežje preobremenjeno. Mednarodno združenje ITU – International Telecommunication Union je nov standard LTE Advanced odobrilo lanskega oktrobra, pri Ericssonu pa napovedujejo, da bi lahko bili prvi komercialni sistemi na voljo že do leta 2013.


Prijavi napako v članku