Računalništvo, telefonija
24.09.2012 12:26
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

AT&T nagradil 11-letnico za aplikacijo, ki ovira pisanje sporočil SMS med vožnjo

Aplikacija »Rode Dog« naj bi voznike odvračala od pisanja kratkih sporočil SMS med vožnjo.
Aplikacija »Rode Dog« naj bi voznike odvračala od pisanja kratkih sporočil SMS med vožnjo.

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo je zelo nevarna. Ko tipkamo ali beremo kratka sporočila SMS, namreč od vozišča vsakič umaknemo pogled za okoli 5 sekund. Če na primer vozimo s hitrostjo 65 kilometrov na uro, to pomeni, da v tem času prevozimo kar 90 metrov oziroma celotno dolžino nogometnega igrišča. Zato ne preseneča podatek, da imajo vozniki pri pisanju kratkih sporočil SMS kar 23-kratno možnost da povzročijo prometno nesrečo, kot če tega ne počno.

Da bi omejili število nesreč zaradi uporabe mobilnih telefonov med vožnjo, je ameriški ponudnik mobilnih storitev AT&T v okviru kompanije “It Can Wait” razpisal nagrado za mobilno aplikacijo, ki bi voznike odvračala od pisanja kratkih sporočil SMS med vožnjo. Nagrado v vrednosti preračunanih 15-tisoč evrov si je, verjeti ali ne, prislužila 11-letna Victoria Walker. Ta je v sodelovanju z oblikovalcem Davidom Graujem pripravila nadvse zanimiv koncept mobilne aplikacije za varno vožnjo.

Mobilna aplikacija »Rode Dog« deluje na sila preprost način. Če voznik med vožnjo prične pisati kratka sporočila SMS, se samodejno sproži »alarm«. Ta traja toliko časa, dokler voznik ne preneha z nevarnim početjem. Mobilna aplikacija »Rode Dog« bo na voljo predvidoma konec leta, in sicer za pametne mobilne telefone s prednameščenim operacijskim sistemom iOS, Android in Windows Phone. Novost bo brezplačna. Za dodatne »alarme« pa bo potrebno nekaj doplačati.


Prijavi napako v članku