Programska oprema
03.02.2007 08:34
Posodobljeno 14 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ena prvih Vistinih varnostnih lukenj

V Visti so že našli potencialno varnostno luknjo. V nevarnosti ste, če imate prižgane zvočnike (na slišno glasnost) in pustite vključen mikrofon. Zakaj? No, problemček se skriva v novem glasovnem prepoznavanju, ki za razliko od npr. Macovega operacijskega sistema ne potrebuje vključitev s pritiskom na tipke. Povedano drugače: vsako besedo, ki jo izrečete v pravem tonu in je v Windows besednjaku, lahko le-ta interpretira kot ukaz. To je za zdaj še nekako opravičljivo, nikakor pa ni sprejemljivo to, da se Microsoft ni potrudil in naučil sistema, da ignorira zvoke, ki prihajajo iz zvočnikov. Kar pomeni, da lahko nadebudni zlonamerneži na določeno spletno stran posnamejo zvočno datoteko (z upanjem, da imate vklopljene zvočnike, mikrofon in seveda naloženo glasovno prepoznavanje), ki bi vklopila prepoznavanje glasu, odprla Windows Explorer, zbrisala na primer datoteko Moji dokumenti in izpraznila koš. Ha.
Seveda je tak scenarij težko mogoč, ni pa nemogoč. Microsoft je potrdil problem in svetoval novopečenim lastnikom Viste, da, hja, v takem primeru izklopijo zvočnike in/ali mikrofon ter seveda hitro ugasnejo spletno stran oz. dolpotegnjen mp3. Ne, res?
Skratka, dokler Microsoft ne izda popravka, lastniki Viste hitro izklopite zvočnike, če zaslišite slišite neko čudno blebetanje, ki vztrajno dopoveduje vašemu računalniku “Format C, format C, format C”!


Prijavi napako v članku