Računalništvo, telefonija
25.01.2010 09:30
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ena, dva, tri, geslo!

Lenovo Hardware Password Manager.
Lenovo Hardware Password Manager.

Gotovo se je že vsak izmed nas srečal s težavo pri izbiri gesla, bodisi za elektronsko pošto, socialno mrežo ali kako drugo spletno aplikacijo. V strahu, da bi geslo pozabili, ponavadi zanj izberemo stvar, ki nam je zelo blizu ali pa ga poizkušamo čim bolj poenostaviti. Na žalost pa se vse več ljudi odloča za smešno šibka gesla, ob katerih si spletni kriminalci na dušek oblizujejo svoje spretne prste.

Da je stanje že alarmantno, so potrdili tudi raziskovalci podjetja Imperva Application Defense Center, ki so po uspešnem hekerskem napadu na socialno mrežo Rockyou opravili preverjanje kakovosti gesel njihovih uporabnikov. Raziskovalci so v raziskavi ugotovili, da je zdaleč največ uporabnikov socialne mreže Rockyou, ki so bili žrtve napada, izbralo geslo »123456«. Drugo mesto je zasedlo geslo »12345«, medtem ko je bronasta medalja pripadala geslu »123456789«. Zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da je bilo vseh 32 milijonov gesel uporabnikov, ki so bili shranjeni v podatkovni bazi, sestavljenih iz lahko ugotovljivih številk ali črk.

Raziskovalci podjetja Imperva Application Defense Center zato svetujejo, da bi morali pri oblikovanju spletnih gesel upoštevati vsaj standard ameriškega državnega ministrstva za zrakoplovstvo in vesolje NASA, ki predvideva uporabo gesel dolžine vsaj sedmih znakov, ki vsebujejo mešanico številk, posebnih simbolov (predvsem !, & in $) ter tako velike kot male črke.

V kolikor pa niste povsem prepričani v “moč” vašega gesla, potem bo najbolje, da obiščete Microsoftov analizator na spletnem naslovu http://www.microsoft.com/protect/fraud/passwords/checker.aspx. To brezplačno orodje je povsem enostavno za uporabo. Le vnesite vaše geslo in v trenutku boste dobili rezultat: šibko geslo, srednje, močno ali najboljše.

Za dobro geslo se vsekakor splača potruditi, saj dobro izbrano geslo lahko pomeni velik razkorak med krajo osebnih podatkov in varnostjo le-teh. Poleg tega bomo lahko z varnim geslom povsem varno spremljali tudi Računalniške novice na socialnih mrežah (http://www.racunalniske-novice.com/socialne-mreze/).


Prijavi napako v članku