Računalništvo, telefonija
09.08.2018 11:24

Deli z drugimi:

Share

Elon Musk načrtuje Teslo spremeniti v privatno podjetje

Elon Musk načrtuje Teslo spremeniti v privatno podjetje
Elon Musk načrtuje Teslo spremeniti v privatno podjetje

Teslin glavni izvršni direktor, Elon Musk, je na svojem najbolj priljubljenem družbenem omrežju Twitter objavil, da razmišlja v smeri privatizacije podjetja pri vrednosti delnice $420 in skupni vrednosti podjetja $71,3 milijarde. Novica je takoj vplivala na vrednost Teslinih delnic, katerih cena je poskočila za 7%. Musk je povedal, da je že poskrbel za financiranje transakcije, kljub temu pa za zdaj še nimamo dodatnih podrobnosti o tem. Analtiki se sprašujejo, ali je Musk resnično pripravljen na takšno potezo?

Muska je svoje razmišljanje obrazložil v zapisu na blogu, ki ga je objavil na Teslini spletni strani. “Kot javno podjetje smo nenehno na prepihu dogajanja na borzi, kjer se cene naših delnic vseskozi spreminjajo in to vpliva na poslovanje in delo vseh v Tesli, mišljeno na delničarje seveda”. Poleg tega je velik del zapisa namenil finančnemu kratkoročnemu pritisku, ki ga je povzročilo poročanje o rezultatih ob četrtletju.

Pred Muskovim tvitom je Financial Times poročal o tem, da ja sklad iz Savdske Arabije potiho pridobil 3-5% lastniškega deleža v proizvajalcu električnih avtomobilov. Tukaj je bilo govora o delnicah v vrednosti med 1,7 in 2,9 milijarde ameriških dolarjev.

Elon Musk je glede na Forbesovo lestvico milijarderjev vreden 21,3 milijarde ameriških dolarjev. Njegova neto vrednost se je samo v torek povečala za $1,2 milijarde. Približno polovica njegovega bogastva pade na 20-odstotni lastniški delež v Tesli, vse ostalo pa ima Musk v obliki lastniških deležev v podjetju SpaceX, ki je trenutno ovrednoten na 25 milijard ameriških dolarjev.

Musk se je Tesli priključil leta 2004 kot glavni investitor, leta 2008 pa je postal glavni izvršni direktor, ko je Tesla prav tako kot večina korporacij in podjetij po svetu zašla v krizo. Podjetje je postalo javno leta 2010, ko je bila njihova vrednost delnic ocenjena na $17 na delnico. Od takrat je vrednost delnic zrasla za več kot 20-krat.

Kakšna prihodnost čaka Teslo lahko samo ugibamo, dejstvo pa je, da se Musk že od vsega začetka bori z agresivnimi investitorji, ki stvari gledajo na kratki rok. Torkova objava na Twitterju je samo še ena v vrsti Muskovih skrbno premišljenih potez, s katerimi želi dodatno spodbuditi dogajanje na trgu. Kakšne namene ima Musk v resnici, pa zelo težko napovemo.


Prijavi napako v članku