Računalništvo, telefonija
26.07.2013 12:05

Deli z drugimi:

Share

Elektronsko ribarjenje za denar prek SMS sporočil postaja priljubljeno

Ribarjenje je proces, v katerem nepridiprav kopira in zamenja spletno stran legitimne storitve. Uporabnik, ki ne posumi, da se ne nahaja na pravi verziji strani, vpiše svoje uporabniško ime in geslo. Takšne ali podobne podatke prestreže ribič, ki ima sedaj dostop do vašega računa v tej spletni storitvi. Pogoste tarče takšnih napadov so predvsem spletne banke, kjer lahko nepridipravi največ zaslužijo.
Elektronski kriminalci se lahko preko SMS sporočil dokopljejo do vaših podatkov.
Elektronski kriminalci se lahko preko SMS sporočil dokopljejo do vaših podatkov.

V Cape Town v Južnoafriški republiki so ujeli tolpo elektronskih ribičev. Nepridipravi so po predvidevanjih uporabili kombinacijo elektronske pošte in SMS sporočil, s katerimi so zvabili tarče v plačilne goljufije. Prelisičili so jih v predajo dovolj osebnih identifikacijskih informacij, da so lahko prestregli njihov denar, za katerega so tarče mislile, da so ga nakazale drugam.

Internetni dostop z računalnika ali prenosnika je v Južni Afriki še vedno luksuz. Zato elektronski kriminalci tam dosežejo malo. Toda mobilni telefoni so povsod prisotni. Pošiljanje poslovnih ponudb in sprejem plačil prek SMS sporočil postaja priljubljeno, medtem ko elektronske komunikacije niso dovolj dobro regulirane. To pomeni, da uporabniki nimajo zaščite za SPASMS oziroma Spam preko SMS. Zaradi tega je »smishing« ali ribarjenje za osebne podatke preko SMS uspešna metoda za elektronske kriminalce.

Določene države, kamor spada tudi Avstralija, imajo zakonsko urejen okvir elektronskih komunikacij, zaradi česar so bolj varne pred takšnimi SMS sporočili. Uporabniki jih bodo namreč raje zavrnili, saj so tam nezakonita. V Južni Afriki, ZDA in tudi Sloveniji, pa moramo na SMS odgovoriti, če takšnih sporočil ne želimo več prejemati. To, da moramo na sporočilo, ki ga nikoli nismo želeli prejeti, odgovoriti, da ga nočemo, je vsekakor paradoks.

Kot vedno bodite zelo previdni pri vseh plačilnih opozorilih ali nasvetih, ki jih prejmete elektronsko. Lahko so videti profesionalno in legitimno, toda to še ne pomeni, da so uradna. Lahko zvenijo grozeče ali zaskrbljujoče, toda to še ne pomeni, da morate odgovoriti nanje. Cape Times poroča, da je Cape Town policija, ki je ujela južnoafriške nepridiprave, na njihovih prenosnikih našla zbirko poslovnih pisem in dokumentov, ki so izgledali povsem realistično. Tako vidimo, da je ponarejanje dokumentov zelo lahek podvig. Bodite tudi zelo pozorni na zaposlitvene goljufije, ki ponujajo delo od doma. Nekomu, ki vas je povlekel v elektronsko komunikacijo, je zelo enostavno ohranjati iluzijo, da je poznan in legitimen.

Ne zanašajte se na telefonske številke, spletne strani in e-poštne naslove, ki vam jih je posredovala oseba, ki vas je poiskala. Spletno stran lahko ponaredijo, na telefon in e-pošti pa se lahko predstavijo z izposojeno identiteto, zato te informacije ne pomenijo nič. Če ste v dvomih, poskusite najti podjetje, ki ga predstavljajo z iskanjem kontaktnih informacij po drugih virih.

Zadnji korak, ki ga lahko napravite pa je primerna zaščita vaše mobilne naprave. Programi za mobilno varnost, kot je Sophos Complete Mobile Security, bodo poskrbeli za varnost, nadzor in zaščito vaše naprave in komunikacij na njej.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SOPHOS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SOPHOS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SOPHOS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SOFTWAREONE d.o.o.

Šmartinska cesta 53, 1000 Ljubljana, Tel: 05 925 03 00
Ponujajo licenčno programsko opremo več kot 3000 različnih proizvajalcev, kot tudi svetovanje in profesionalne storitve. Skupina COMPAREX, katerega del je tudi COMPAREX d.o.o. ima ... Več
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178

MIKROCOP d.o.o.

Industrijska cesta 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80