Računalništvo, telefonija
05.05.2020 09:03
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Elektronska koža končno postala resničnost

Elektronska koža končno postala resničnost
Elektronska koža končno postala resničnost

Strokovnjakom kalifornijskega tehnološkega inštituta Caltech je uspel izjemen podvig, saj so kot prvi izdelali povsem funkcionalno elektronsko kožo. Novost je izdelana iz prožnega, mehkega in gumijastega materiala, ki ga je mogoče opremiti z različnimi senzorji. To pomeni, da lahko z elektronsko kožo spremljamo ključne človeške življenjske parametre, kot so na primer temperatura, krvni sladkor in stranski proizvodi presnove. Poleg tega bo senzorje mogoče uporabiti tudi za merjenje in shranjevanje živčnih signalov.

Elektronska koža bo energijo za delovanje prejemala kar preko človeškega telesa oziroma preko sestavin, ki se nahajajo v znoju osebe, ki bo kožo nosila. Senzorji namreč vsebujejo celice z encimi za prebavo laktata, ki jih najdemo v človeškem znoju. Zaradi te reakcije bo imela e-koža v nekaj dneh stabilen vir energije oziroma nekaj milivatov električne moči na kvadratni centimeter, kar bo povsem dovolj za nemoteno delovanje novosti.

Elektronska koža podjetja Caltech je opremljena celo s tehnologijo Bluetooth, kar pomeni, da jo lahko povežemo s pametnim mobilnim telefonom. To posledično pomeni, da bi lahko v prihodnosti na primer podatke o pacientu zdravnik prejemal kar preko svetovnega spleta.


Prijavi napako v članku