Računalništvo, telefonija
12.12.2019 09:16
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Električno potniško letalo preizkusili v praksi

Električno potniško letalo je s pomočjo podjetja Harbour Air Seaplanes vendarle postalo resničnost!
Električno potniško letalo je s pomočjo podjetja Harbour Air Seaplanes vendarle postalo resničnost!

Elektrifikacija prevoznih sredstev je zadnja leta v polnem razmahu. Najbolj seveda izstopajo električni avtomobili, ki jih razvijajo nekatere največje svetovne znamke, poleg njih pa danes obstajajo še električni motorji, električne rolke, skiroji in električna kolesa. Tem vozilom se počasi pridružujejo še električna letala. To so dokazali pri podjetju Harbour Air Seaplanes, saj so njegovi inženirji pripravili električno potniško letalo, ki je bilo tudi uspešno preizkušeno v praksi.

Inženirji podjetja Harbour Air Seaplanes so z električnim motorjem in litij-ionskimi baterijami opremili letalo Havilland Canada DHC-2 Beaver, ki je med nami že vse od časa druge svetovne vojne. Novost je doslej opravila le 12 krajših letov. Pri tem velja omeniti, da lahko prvo električno potniško letalo letalo Havilland Canada DHC-2 Beaver prevaža do šest potnikov hkrati, vgrajene litij-ionske baterije pa zagotavljajo do 160 kilometrov avtonomije, kar je odlično za tovrstna vozila.

Pri podjetju Harbour Air Seaplanes imajo z električnimi potniškimi letali velike cilje. Računajo namreč na to, da jim bo do leta 2020 uspelo znatno povečati doseg tovrstnih prevoznih sredstev, skupno pa naj bi zgradili do 42 električnih potniških letal. Seveda bodo morali pridobiti še vsa ustrezna dovoljenja, kar pa se bo zgodilo le, če bodo letala v praksi zanesljiva.


Prijavi napako v članku