Računalništvo, telefonija
14.11.2020 08:00
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Edinstvena čistilna tehnologija in še pametnejša aplikacija

.. iRobot je sinonim za najnaprednejšo tehnologijo čiščenja tal notranjih prostorov. Če želite pametni dom, ki bo dan za dnem čist, ne da bi od vas zahteval kaj truda, je iRobot prava izbira. Zdaj s super novostmi v aplikaciji ..
Edinstvena čistilna tehnologija in še pametnejša aplikacija
Edinstvena čistilna tehnologija in še pametnejša aplikacija

Čiščenje doma je neizbežno opravilo, ki se ga večina loteva z odporom. Ko pa enkrat vse očistimo, ne moremo prav dolgo uživati v sadovih svojega dela, saj je že čez kak dan ali dva vse po starem.

Če v stanovanju želimo čim manj prahu, je sesanje eno takšnih opravil, ki bi ga morali opravljati vsak dan, a za to nimamo ne časa ne prave volje. Tu svojo nalogo opravijo robotski sesalniki iRobot Roomba. Z edinstveno čistilno tehnologijo poskrbijo, da bo vaš dom dan za dnem čist, prah v vsakem kotičku stanovanja pa preteklost. Pravzaprav je največja prednost avtomatizirano sesanje do te mere, da boste nanj pozabili.

Najnaprednejša tehnologija čiščenja

Robotski sesalniki iRobot Roomba imajo avtomatsko prilagodljivo čistilno glavo. To je čistilni modul, ki se po višini samodejno prilagaja vsem vrstam tal, pa naj bo to keramika, les ali preproga. Omenjena tehnologija poskrbi, da sta krtači ves čas v tesnem stiku s tlemi in tako je čiščenje optimalno.

Dvojni krtači na spodnjem delu robotskega sesalnika se vrtita druga proti drugi: ena umazanijo na tleh rahlja, druga pa jo dvigne, da jo lahko sesalnik posesa v košek. Roomba za sabo pusti čisto površino, saj je učinkovita pri sesanju drobnega prahu in tudi večjih smeti, kot so na primer kokice ali kosmiči.

Morda se boste vprašali, kako je s filtri? Tudi za filtracijo je odlično poskrbljeno, saj visokoučinkoviti filtri pri sesalnikih serij e,i in s zadržijo do 99 % vsega prahu v velikosti do 1 mikrona.

Ko Roomba zaključi z delom, Braava začne

Če želite popolno izkušnjo čiščenja doma, ki ne vključuje zgolj sesanja, ampak tudi pomivanje tal, si lahko omislite Roombino sestro Braavo, ki tla skrbno pobriše. Robotski sesalniki iRobot Roomba serije 900, i in s so povezljivi z Braavo, kar v praksi pomeni še manj dela za vas – ko Roomba zaključi s sesanjem, namreč z delom prične Braava.

iRobot je podjetje z dolgo zgodovino in vsaj toliko dolg je tudi njihov seznam robotskih sesalnikov. Nudijo pestro paleto različnih modelov Roomb za vsak žep in za vse potrebe – nižje, cenejše serije za manjša stanovanja in manj zahtevne uporabnike; srednje serije za tiste, ki želijo imeti vsak dan brezhibno posesana tla celotnega nadstropja in višje serije za tiste, ki želijo popolno avtomatizacijo čiščenja, ne da bi sami posegali vanj.

Aplikacija, ki vas popelje v nove dimenzije

Danes smo se že kar navadili oziroma razvadili, da za skoraj vse domače naprave, povezane v splet, obstaja aplikacija. Aplikacije kar tekmujejo v tem, katera bo uporabniku bolj prijazna in katera bo omogočala boljšo uporabniško izkušnjo. Pri iRobotu vedo, kako se temu streže. Aplikacijo neprestano razvijajo in ji dodajajo nove pametne funkcije.

Aplikacija v povezavi z robotskim sesalnikom postane pravi »stroj«, ki bo vaše stanovanje ali hišo ohranjal v najboljši kondiciji.

Priljubljeni načini

S pomočjo aplikacije lahko svojemu najljubšemu hišnemu pomočniku nastavimo priljubljena čiščenja – to je uporabno predvsem za tiste, ki imajo novejše robote serije s9, i7 ali Braavo m6. Ali pa na primer kombinacijo sesalnika Roomba i7 in pomivalca tal Braava m6.

Kaj pa to pomeni v praksi? Primer: vsak dan po večerji želimo posesati in pomiti stanovanje ob kuhinjskih pultih in pod jedilno mizo, saj se navadno prav tam zadržujejo drobtine in podobno. V aplikaciji nastavimo čiščenje oziroma sesanje pod mizo in ob pultih, nato še pomivanje – naši hišni pomočniki vse ostalo opravijo sami. To lahko shranimo kot priljubljeno čiščenje, tako da nam naslednjič v nastavitvah ne bo več treba vsega nastavljati znova, ampak bomo samo pritisnili priljubljeno čiščenje – recimo, da ga poimenujemo »po večerji«, in tako ga bomo odslej videli v aplikaciji.

Podobno lahko na primer zvečer Roomba posesa hodnik. Nastavimo priljubljeno čiščenje »hodnik« in ta bo vsak večer sveže posesan. Prednost priljubljenih načinov je v tem, da ne rabimo vsakič znova nastavljati, kaj želimo, da Roomba oziroma Braava posesa oz. pomije, ampak je to že nastavljeno in v hitrem meniju in s klikom na priljubljeni način aktivnost le še sprožimo.

Roomba ve, kaj potrebuje stanovanje spomladi, jeseni …

Še ena prednost robotskih sesalnikov iRobot, ki bo razveselila predvsem naprednejše uporabnike, so sezonska priporočila. Na voljo so pri vseh Roombah, ki so povezljive s pametnimi telefoni. S to novo funkcijo nas aplikacija ob pravem času opozori, da se je na primer začela sezona cvetnega prahu ali menjave dlake hišnih ljubljenčkov. Ker Roomba to ve, nam predlaga, da namesto vsak drugi dan, kot je recimo v naši navadi, zdaj sesamo vsak dan.

Priporočila urnika

Ker so naprave postale pametne, nam zdaj predlagajo priporočila urnika, zato prilagojen urnik lahko nastavijo tudi tisti, ki ga ročno ne sestavijo. Priporočila urnika so na voljo pri vseh povezljivih Roombah in nastanejo na podlagi pretekle uporabe. Aplikacija na primer zazna, da sesamo vsak dan ob sedmih zvečer in nas pozove, da to vnesemo v urnik. Preostane nam le še, da to potrdimo. Nič lažjega!

Ustvarite cone, ki naj se jim Roomba izogiba

Pri serijah s9, i7 in m6 je na voljo tudi funkcija »Keep out zones«. Vemo, da na tleh stanovanja ponavadi ni idealnih pogojev za čiščenje. Vedno se nekje najdejo predmeti, za katere bi bilo bolje, če bi jih Roomba lahko obšla. Predstavljajmo si, da imamo na tleh skodelice z vodo in hrano za hišnega ljubljenčka. Res si ne želimo, da se okrog skodelic suka robot. A iRobot ima rešitev na dlani – v aplikaciji na zemljevidu območje s skodelicami preprosto označimo in tja Roomba ne bo šla. To je funkcija, ki jo lahko uporabimo za vse dele stanovanja, kjer ne želimo, da se Roomba potika. Morda imamo kje na tleh dragoceno krhko vazo, kabel ali celo šop kablov, ki Roombo vedno znova zmoti. A najbolje je to, da tudi če kablov ne boste označili in se bo Roomba pri njih vedno znova ustavila, sama predlaga, da tam ustvarite cono, ki se ji bo v prihodnosti izogibala.

Posesaj samo pod mizo!

Še ena zanimiva novost je »By object zones«, ki je na voljo pri robotih s9, i7 in m6. Tako kot robot z uporabo izriše zemljevid stanovanja, tako se uči in prepozna različne predmete. Prepozna jedilno mizo, kavč, kuhinjski pult in druge predmete. V aplikaciji jih lahko poimenujemo in ko so enkrat zabeleženi, lahko robota pošljemo sesati na primer samo pod mizo.

Za napredne uporabnike ni meja

Pri vseh povezljivih robotih je na voljo tudi IFTTT (»if this than that« ali slovensko »če to, potem tisto«).

Ta povezava nam omogoča zanimive možnosti. Z njeno pomočjo določimo, kaj se zgodi, če mi naredimo neko določeno stvar. Glede na to, kakšni časi so, recimo da delamo od doma. Prav zaradi tega ne želimo urnika sesanja, ker bi nas delovanje robota motilo. Težava je v tem, da vedno, kadar odidemo na kratek sprehod, pozabimo, da bi lahko za ta čas vklopili robotski sesalnik. S pomočjo te funkcije (IFTTT) lahko nastavimo ukaz, da robot zazna naš odhod od doma in takrat samodejno prične s sesanjem. »Če to, potem tisto« oziroma v praksi »če grem od doma, začni sesati«. Funkcijo lahko nastavimo tudi tako, da ko pridemo domov in robot še vedno sesa, takrat zaključi s svojim delom.

Glede na to, da je IFTTT funkcija za napredne uporabnike, gremo še nekoliko dlje. Nastavimo lahko, da robot sesa, tudi če smo doma, a ko zazvoni telefon, se ustavi in nadaljuje, ko klic zaključimo. Možnosti je nešteto, zato uporabite domišljijo in ustvarite scenarije, ki vam bodo bivanje naredili najbolj prijetno.

Vsi roboti, ki so povezljivi s spletom, so povezljivi tudi z glasovnimi asistenti, kot sta Googlov asistent in Amazonova Alexa.

Več najdete na www.irobot.si (P.R.)

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem iRobot Slovenija
Za več informacij so vam na voljo pri iRobot Slovenija
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem iRobot Slovenija? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku