Računalništvo, telefonija
02.04.2018 06:28

Deli z drugimi:

Share

E-poziv odslej obvezen za vsa nova vozila!

Sistem 112eCall je sedaj obvezen za vsa nova vozila, ki so naprodaj v evropskem prostoru.
Sistem 112eCall je sedaj obvezen za vsa nova vozila, ki so naprodaj v evropskem prostoru.

V mesecu februarju smo obeležili dan za nujno telefonsko številko 112, na katero dnevno prejmejo tudi v Sloveniji po tisoče klicev iz vseh regij, ta pa je vsem na voljo brezplačno. Ker pa v primeru hujših nesreč voznik ni vedno zmožen poklicati nujno pomoč, je v Evropi končno zaživel sistem elektronskega varovanja 112 (112eCall). Ta namreč samodejno opozori službo za nujne primere in jim sporoči lokacijo v primeru resnih prometnih nesreč, pri čemer te pridobijo vse potrebne informacije.

Z novim sistemom elektronskega varovanja 112 (112eCall) morajo biti odslej obvezno opremljena vsa nova osebna in gospodarska vozila, pri čemer ta sistem temelji na osnovi evropskega satelitskega sistema Galileo. Ta sistem bo med vožnjo zapisoval ključne prometne in lokacijske podatke, v primeru nesreče pa bo reševalcem samodejno posredoval točno lokacijo vozila v času nesreče in smer, v kateri se je vozilo gibalo pred nesrečo. Ta sistem bo torej podatke posredoval tudi v primeru, ko bo voznik po nesreči nezavesten ali pa ne bo moral sam poklicati.

Strokovnjaki ocenjujejo, da bo ta sistem skrajšal čas, ki je potreben, da nujna medicinska pomoč prispe na kraj nesreče. Ta čas naj bi se skrajšal do 50 odstotkov na podeželju in do 60 odstotkov v urbanih območjih in ker vsaka sekunda šteje, to pomeni, da bo reševalcem zagotovo uspelo rešiti precej več življenj kot danes.


Prijavi napako v članku