Strojna oprema
29.06.2005 13:27

Deli z drugimi:

Share

Dvojderni Itanium z odličnimi rezultati pri testu s plavajočo vejico

Na osnovi internega preizkušanja v podjetju Intel je prihajajoči procesor Intel Itanium z dvema jedroma, doslej znan pod razvojnim imenom “Montecito”, prikazal kar 60 odstotkov hitrejše delovanje, kot je znašal prejšnji rekord v tehničnem računanju, ki ga je postavil štiriprocesorski strežnik s procesorji RISC1.

Z uporabo preizkusa LINPACK, ki meri hitrost operacij s plavajočo vejico, je štiriprocesorski Itanium z dvema jedroma dosegel več kot 45 GFLOP (gigaflopov), kar je merilo hitrosti računalnika, pri čemer en gigaflop pomeni milijardo operacij s plavajočo vejico v sekundi. Dosedanji rekord je znašal 27,5 GFLOP.

“Ta rezultat daje vpogled v prednosti, za katere pričakujemo, da jih bo Montecito prikazal glede na prejšnje generacije arhitekture Itanium za visokozmogljive računske aplikacije,” je povedal Phil Brace, generalni direktor Intelove skupine za strežniške platforme. “Pred tremi leti smo prikazali štiriprocesorski sistem Itanium, ki je dosegel rezultat 11,43 GFLOP in dve leti kasneje smo dosegli 22,7 GFLOP. Približujemo se možnosti dosega teraflopa v gruči zgolj dvajset strežnikov, kar bi znatno pripomoglo k večji cenovni dostopnosti tako zmogljivih sistemov za znanstvene raziskave.”

Platforme, ki bodo uporabljale Montecito, bodo v primerjavi s trenutnimi procesorji Itanium predvidoma nudile do dvakrat večjo zmogljivost, do trikrat večjo sistemsko pasovno širino in več kot 2,5-krat večji predpomnilnik na procesorju. Ob večji zmogljivosti bo Montecito predvidoma porabil tudi prek 20 odstotkov manj energije kot prejšnje generacije procesorjev Itanium, kar omogočajo nove tehnologije za upravljanje z energijo. Montecito bo vključeval tudi Intelovo tehnologijo večnitnosti, kar bo omogočalo štirikrat več procesnih niti kot trenutna generacija.


Prijavi napako v članku