Računalništvo, telefonija
06.03.2017 12:05
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Dnevi industrijske robotike 2017 – DIR 2017

Dnevi industrijske robotike 2017 - DIR 2017
Dnevi industrijske robotike 2017 - DIR 2017

Med 27. in 31. marcem 2017 bo na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani kar vršalo od vseh aktivnosti – že trinajstič zapored bodo namreč tam potekali Dnevi industrijske robotike, tradicionalni dogodek ki ga, tako za študente, kakor za ostale, organizirajo ekipa študentk in študentov Fakultete za elektrotehniko.

Roboti so velik del našega vsakdana in vse pogosteje prihajajo iz industrijskih hal tudi v naše domove. Lahko nam olajšajo delo, izboljšujejo kvaliteto življenja, skrbijo za okolje, včasih nas tudi zabavajo. Vse te vidike robotike v stiku s človekom bomo predstavili na DIR 2017.

Letošnji Dnevi industrijske robotike imajo ponovno predigro. Teden pred dogodkom namreč poteka RobotChallenge, tekmovanje v načrtovanju robotskih celic v programskem okolju RobotStudio. Predhodno znanje ni potrebno, saj bomo za vse prijavljene pripravili uvodno predavanje, vabimo vse študente, ne glede na smer študija, da se prijavijo. Naloge bodo preizkušale vaše sposobnosti reševanja problemov, najboljše rešitve pa bomo bogato nagradili.

Glavni del dogajanja bomo odprli v ponedeljek, 27. marca, ko bodo potekala predavanja na temo robotike. Poleg akademikov in strokovnjakov iz industrije bo letos svoj projekt predstavila tudi skupina študenov, ki izdeluje inovativnega robota za uporabo v kmetijstvu.

Od torka 28. do četrtka 30. marca bodo v avli potekale predstavitve najatraktivnejšega dela dogodka – aplikacije, ki jih pripravljamo študentje Fakultete za elektrotehniko.

Letos organizatorji dogodka pripravljamo kar osem aplikacij, da pa bo vseh dvanajst robotov pridno opravljalo svoje naloge skrbi petnajst nadebudnih študentk in študentov.

Študentom katerekoli fakultete ali univerze omogočamo udeležbo pri podrobni predstavitvi delovanja robotov. Udeležencem bo takrat na voljo aplikacija in njeni razvijalci, ki lahko kompleksnost predstavitve prilagodijo predznanju slušatelja. Ker je število mest omejeno je predhodna prijava obvezna. V nadaljevanju si lahko preberete opise aplikacij, da se boste lažje odločili, na katero se prijaviti.

NAO je humanoidni robot v velikosti otroka, ki bo k nam na obisk prišel z Inštituta Jožefa Štefana. Sposoben je prepoznavati osebe, zaznavati glasovne ukaze in posredovati naučenih informacij skozi govor ali gibanje. Izdelan je bil za spodbujanje interakcije med človekom in robotom ter za približevanje robotike ljudem. Obiskovalcem DIR bo robotiko približal skozi zanimive uganke.

Z robotom Fanuc se boste lahko pomerili v igri 4 v vrsto, kjer bo robot s pomočjo strojnega vida prepoznal figure na igralnem polju, po tem pa se sam odločil kako se odzvati na strategijo nasprotnika.

Športni navdušenci boste na svoj račun prišli pri aplikaciji Ping pong. Podali se boste lahko v okolje navidezne resničnosti v katerem boste svoj lopar upravljali preko haptičnega robostkega vmesnika Omega 7, ki bo omogočil občutke enakih sil, kot pri pravem namiznem tenisu.

V farmaciji so roboti vse bolj pogosti, tako pri pakiranju kot pri sortiranju zdravil, saj povečajo hitrost procesa in zmanjšajo možnosti človeških napak. Na DIR sledimo aktualnim smernicam v robotiki, zato smo se lotili nečesa podobnega – v aplikaciji Robotska lekarna bo robot UR5 odčital črtno kodo na receptu, na podlagi pridobljene informacije bo izbral predpisana zdravila in vam jih podal.

Ker smo študentje ekološko osveščeni in se zavedamo pomembnosti recikliranja in pravilnega ravnanja z odpadki smo pripravili sistem za Ločevanje odpadkov. S pomočjo senzorjev bomo na tekočem traku prepoznavali vrsto odpadkov, robot Yaskawa pa jih bo, glede na tip, ločil v zbirne posode.

Tistim, ki jim je Zlaganje perila odveč, bo na pomoč priskočil kolaborativni robot ABB YuMi, ki ga bomo naučili zlagati majice.

Poskrbeli bomo tudi, da ne boste lačni. Nadgradili smo uspešnico z DIR 2012 – v aplikaciji Palačinke 2.0, vam bodo kar trije roboti, glavni pek Mitsubishi in dva asistenta KUKA, pripravljali palačinke. Vse kar boste morali narediti, je izbrati nadev in vaša palačinka bo že na poti.

Da vam bodo Dnevi industrijske robotike 2017 še dolgo ostali v spominu bodo poskrbeli Obeski za ključe. Robota Stäubli bosta s pomočjo CNC rezkarja vgravirala motiv v obesek za ključe. Motiv za graviranje boste seveda lahko izbrali sami, obesek pa obdržali.

Celotno dogajanje DIR 2017 bomo zaključili v petek, 31. marca, s strokovno ekskurzijo, kjer si bomo ogledali uporabo robotov v proizvodnih procesih. V podjetju TPV nam bodo predstavili najnovejša avtomatsko vodoena vozila, s katerimi tovorijo izdelke in polizdelke med proizvodnjo. Obiskali bomo tudi podjetje Krka, kjer si bomo ogledali Notol 2, najsodobnejši obrat za proizvodnjo zdravil, ki vključuje kar sedem robotov. Tudi ob tej priložnosti vabimo študente vseh fakultet in univerz, da se nam pridružijo.

Ogled celotnega programa Dnevov industrijske robotike 2017 je za vse obiskovalce brezplačen in v popoldanskem času možen brez predhodne najave.

Več informaij o prijavah in samem dogodku lahko nadete na naši spletni strani www.dnevirobotike.si.


Prijavi napako v članku