Računalništvo, telefonija
10.03.2010 15:45
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Dostop do svetovnega spleta kot temeljna človekova pravica?

Ali bi moral dostop do svetovnega spleta postati temeljna človekova pravica tudi pri nas?
Ali bi moral dostop do svetovnega spleta postati temeljna človekova pravica tudi pri nas?

Nedavno opravljena raziskava medijske hiše BBC World Service, ki je zajemala več kot 27 tisoč odraslih oseb v šestindvajsetih državah širom sveta, je pokazala, da v povprečju kar 79 odstotkov odraslih meni, da bi moral biti dostop do svetovnega spleta uvrščen na »seznam« temeljnih človekovih pravic. Medtem ko je dostop do interneta na Finskem in v Estoniji že obravnavan kot človekova pravica (v okviru področne zakonodaje), to žal ne velja za prebivalce ostalih držav.

Da bi svetovni splet postal temeljna človekova pravica, so si med anketiranimi najbolj želeli državljani Mehike, Koreje in Brazilije (okoli 90 odstotkov vprašanih). Do interneta pa so imeli zdaleč najbolj hladen odnos prebivalci Pakistana, Indije in Kenije, saj je zanj »glasovala« manj kot polovica anketirancev.

Anketa medijske hiše BBC World Service je pokazala tudi, da internet postaja vedno bolj pomemben del življenja pri številnih ljudeh. To še posebej velja za Japonce in Mehičane, saj kar 85 oziroma 81 odstotkov anketirancev preprosto ne ve, kako bi lahko živeli brez dostopa do svetovnega interneta. Pri tem velja še omeniti, da internet nadvse obožujejo Nigerijci in Ganci, saj lahko preko njega izvajajo dobičkonosne spletne prevare.


Prijavi napako v članku