Računalništvo, telefonija
03.02.2017 06:20
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj bomo z dogovorom o mobilnem gostovanju v EU pridobili uporabniki?

Aprila 2016 se bodo cene gostovanja mobilne telefonije močno znižale.
Aprila 2016 se bodo cene gostovanja mobilne telefonije močno znižale.

Uporabniki storitev mobilne telefonije, ki veliko potujejo po ozemlju držav članic Evropske unije, dobro vedo, da je na začetku leta 2016 začelo veljati cenejše gostovanje v mobilnih omrežjih znotraj njenih meja. S tem je bil storjen korak naprej k uresničitvi dogovora o ukinitvi mobilnega gostovanja znotraj Evropske unije, ki so ga Evropski parlament in predstavniki članic sklenili lani. Gostovanje bo povsem ukinjeno junija 2017, kar z drugimi besedami pomeni, da mobilni operaterji ne bodo več smeli obračunavati gostovanja za telefonske klice, pošiljanja sporočil SMS in uporabo mobilnega interneta. To bo v praksi pomenilo enake cene klicev v domačem in tujem omrežju.

Da bo gostovanje v mobilnih omrežjih znotraj meja Evropske unije dejansko v celoti odpravljeno 15. junija letos, sta Evropski parlament in Svet Evropske unije pred kratkim dosegla dogovor o omejitvah veleprodajnih cen za mobilno gostovanje v tujini. Dogovorjene omejitve so k sreči precej nižje od tistih, ki jih je predlagala Evropska komisija, saj je bila najvišja cena za klice postavljena na 3,2 centa na minuto. Za prenos podatkov pa je predvideno postopno zniževanje omejitve. S 15. junijem letos bo omejitev postavljena pri 7,7 evra na gigabajt, s 1. januarjem 2018 pri šestih evrih, s 1. januarjem 2019 pa pri 4,5 evra. Omejitev cene kratkih sporočil SMS pa je bila postavljena na en cent na vsako poslano sporočilo.

Ker pa bi lahko po ukinitvi gostovanja prišlo do zlorab, je Evropska komisija sprejela tudi pravila za ukinitev stroškov gostovanja v Evropski uniji. Ta dejansko temelji na politiki »poštene uporabe«, kar pomeni, da prinaša uravnoteženo rešitev v korist tako uporabnikov kot operaterjev. Ta se nanaša predvsem na količino podatkov, ki jo bodo uporabniki storitev mobilne telefonije lahko uporabili med gostovanjem. Natančen izračun je sicer povezan s precej zapleteno formulo, ki upošteva zakupljeno količino podatkov in ceno, ki jo potrošnik plačuje domačemu operaterju, odvisna pa je tudi od nedavno določene veleprodajne cene.


Prijavi napako v članku