Poslovne rešitve
19.11.2021 16:32

Deli z drugimi:

Share

DoorDash prevzel Wolt … Kakšna usoda čaka dostavljalske aplikacije?

Ameriški DoorDash s prevzemom finske družbe Wolt dobiva 23 evropskih trgov, med njimi tudi slovenski. V industriji aplikacij za dostavo se zdi, da so združitve ter milijoni izgub edina konstanta.

Wolt je postal DoorDash. Glovo nas je “obstreljeval” s sporočili, ko je prevzel eHrano v Sloveniji, Pauzo na Hrvaškem in Donesi na srbskem trgu, a Wolt po vsej verjetnosti ne bo ubral enake taktike. Čeprav so pred kratkim naznanili, da jih ameriški DoorDash prevzema za 7 milijard evrov, bodo povsem obdržali ime in koncept blagovne znamke.

Skupaj proti statusu največjega na svetu

DoorDash finski startup prevzema le z odkupom delnic, kar pomeni, da solastniki Wolta niso prodali svojih delnic za denar, ampak za delež v DoorDash-u. Ko bo prevzem postal uraden, v začetku leta 2022, bo soustanovitelj podjetja Wolt in predsednik uprave Miki Kuusi postal prvi mož podjetja DoorDash International. In to dejansko razkriva razlog za še en v nizu prevzemov v industriji aplikacij za dostavo – DoorDash dobiva 23 novih evropskih trgov, med njimi tudi slovenskega.

V blog objavi je Kuusi zapisal, da upa, da bo skupno strokovno znanje pomagalo, da skupaj postanejo globalni vodja: “DoorDash je ustvaril odlično podjetje na več izbranih trgih. Od razvoja izdelkov do operative so ustvarili globoko strokovno znanje o tem, kako voditi neverjetno veliko podjetje. Po drugi strani pa smo mi glede na to, da prihajamo iz male Finske, odlični v širjenju. Z nadzorovanim trošenjem kapitala smo se razširili na 23 držav in uporabnikom ponudili zelo lokalno storitev svetovnega razreda na vsakem od teh trgov.”

Skupaj lahko ustvarimo res pomembnega igralca v tej industriji. Čeprav me je vedno motiviralo, da iz Wolta ustvarim globalnega voditelja, lahko skupaj dosežemo veliko več,” je dodal Kuusi.

Kdo je kupil koga le stežka sledimo …

Združitve in prevzemi v dostavni industriji so tako pogosti, da je že težko spremljati, kdo je koga kupil in na katerih trgih, tukajšnji regionalni trg pa odraža svetovne trende. No, po nekaj letih združitev in prevzemov, na koncu morda ostane zmagovalec ali dva, ki vodita vse.

S to pridobitvijo Wolta je DoorDash korak bližje k temu, da postane eden od tistih zmagovalcev. V istem poskusu, a v drugo smer, je prejšnje leto amsterdamski JustEat prevzel Grubhub s sedežem v ZDA za 7,3 milijarde dolarjev.

Milijonske izgube

Dejstvo je, da vse to, kar zmagovalec na koncu dobi, v dostavni industriji, ni prav veliko.

Glede na to, da so naložbe v pridobivanje uporabnikov s trženjem in stroški poslovanja precej veliki, hkrati pa je marža majhna, so vsa ta podjetja kronično neprofitabilna.

Ko je DoorDash napovedal prevzem Wolta, sta obe družbi razkrile finančno luknjo, ki je ne more pokriti več sto milijonov: Wolt je končal leta 2020 z izgubo 47 milijonov evrov, DoorDash pa je bil v istem letu kar 400 milijonov v rdečem. Vse to v pandemiji leta 2020, ko so imele vse aplikacije za dostavo hrane zaradi zaprtih restavracij in eksplozije spletnega nakupovanja živil več dela kot kdajkoli prej!

Cena velikih naložb v trženje – in popuste

DoorDash pa nikakor ni edini primer slabe prakse v industriji. Tudi druge aplikacije, evropske in ameriške, redno zaključujejo poslovna leta z milijoni izgub. Poleg tega se restavracije pritožujejo, da od njih zahtevajo vedno večje provizije, dostavljalci pa pričajo o tem, da so podplačani in da jih izkoriščajo.

Za uporabnike Wolt v Sloveniji ta prevzem verjetno ne bo prinesel večjih sprememb v smislu uporabniške izkušnje. Čas pa bo pokazal, kako se bo Wolt, kot podjetje, razvijal.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MARUSSIG d.o.o.

Čepovanska 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 508 427
Z digitalizacijo prehiteti konkurenco ERP je prilagodljivo, optimirano in vitko možgansko središče tehnološkega sistema vašega podjetja. Ponudbe, nabave, načrtovanje dobav ... Več
Zlati partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več

Naturalis d.o.o., Računalniški inženiring

Ljubljanska cesta 12f, 1236 Trzin, Tel: 041 747-064
Vodenje podjetja je na splošno sestavljeno iz šest funkcionalnih področij: strategija, trženje, finance, človeški viri, oprema ter delovanje. Razumevanje in vodenje vsakega področja ... Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več