Prenosni računalniki
Računalništvo, telefonija
Računalniške komponente
Namizni računalniki
Življenjski slog
Poslovne rešitve
22.06.2022 14:32
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Digitalni boni ’22 – kdo in za kaj jih lahko unovčite, kaj potrebujete za unovčitev in katere izdelke lahko dobite brez doplačila

S 15. junijem je v veljavo stopil Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, ki je med drugimi novostmi predstavil tudi digitalne bone za leto 2022.
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Zanimanje za digitalne bone je izjemno. Po dobrem tednu je bilo skupno unovčenih več kot 23 tisoč digitalnih bonov v vrednosti 3 milijonov evrov. Ste že unovčili svoj digitalni bon? Niste prepričani, ali ste upravičeni do digitalnega bona?

Do digitalnega bona ’22 ste upravičeni, če ste 12. marca 2022 imeli stalno prebivališče v Republiki Sloveniji in ste bili takrat osnovnošolec zadnje triade, dijak, študent ali starejši od 55 in se boste udeležili izobraževanja na področju digitalne pismenosti, subvencioniranega po Zakonu o spodbujanju digitalne vključenosti. Izobraževanja naj bi se predvidoma začela v avgustu.

Svoj status lahko preverite tudi preko aplikacije eDavki ali na odprtem portalu eDavki, kjer s pomočjo davčne številke (vpišete v iskalnik) sistem ugotovi, ali ste upravičeni do digitalnega bona ali ne.

Kot rečeno, so digitalni boni ’22 stopili v veljavo 15. junija, izkoristite pa jih lahko do 30. novembra 2022.

Kaj lahko kupite z digitalnim bonom ’22?

Glavni namen digitalnih bonov je spodbujanje in dvig digitalne pismenosti, zato lahko digitalni bon ’22 unovčite izključno za nakup nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme. Z digitalnimi boni ne boste imeli možnosti kupiti igralnih konzol ali katerekoli druge opreme, ki ni namenjena izobraževanju. Na žalost boste morali pomahati v slovo novemu PlayStation 5, Nintendo Switch ali Xbox Series X/S, s katerim se spogledujete že dalj časa. Razveseli pa naj vas dejstvo, da vam ostane še ogromno izbire:

  • prenosni, tablični, namizni računalniki,
  • priklopne postaje za prenosni računalnik,
  • računalniška periferija (tipkovnice, miške, slušalke …), zunanje pomnilniške enote,
  • digitalni papir, digitalna peresa,
  • čitalniki pametnih kartic, spletne kamere,
  • večfunkcijske naprave, skenerji, tiskalniki, 3D tiskalniki,
  • posebna računalniška oprema za digitalno vključenost invalidov in
  • kompleti za učenje programiranja (kartični računalniki, programska oprema …).

Kako unovčite digitalni bon?

Postopek je enak tako za nakup v fizični trgovini kot preko spleta. Potrebovali boste izpolnjeno izjavo o unovčitvi digitalnega bona ’22, ki jo boste posredovali trgovcu. Ta bo preveril vašo identiteto, zato ne pozabite na veljaven osebni dokument. Če nimate ideje, kaj bi kupili oziroma ste prepričani, da do 30. novembra ne boste potrebovali nobene elektronike, lahko digitalni bon podarite (pol)bratu ali (pol)sestri. V tem primeru morate pri nakupu predložiti izpolnjeno izjavo o združitvi digitalnih bonov.

Kje lahko unovčite digitalni bon ’22 v vrednosti 150 €?

V praktično vseh specializiranih (spletnih) trgovinah z IKT tehnologijo. Kako se odločiti, kje boste porabili digitalni bon ’22? Tako kot običajno bo pri odločitvi odtehtalo, kakšno razmerje med ceno in kakovostjo izdelka boste dobili v izbrani trgovini. Če želite konkurenčne cene in odlično poprodajno izkušnjo, potem obiščite spletno trgovino enaA.com, ki obenem razpolaga z eno največjih zbirk zabavne elektronike. Zaradi konkurenčnih cen pa so ena redkih trgovin, kjer boste lahko z digitalni boni ’22 kupili računalniško opremo brez doplačila.

Digitalni boni ’22: kaj lahko kupite brez doplačila?

Povsem razumljivo je, da s 150 € ne boste mogli v celoti kupiti novega računalnika. Tudi če bi v skrajnem primeru po naključju naleteli na računalnik v tej vrednosti, bi bili zagotovo zelo skeptični glede njegove zmogljivosti in praktičnosti. Kljub temu pa lahko na spletni strani enaA.com v košarico dodate kar nekaj zanimivih izdelkov brez doplačila.

Ponudba je zares pestra. Začne se pri osnovni računalniški periferiji, kot na primer tipkovnice, miške, slušalke, kamere in podobno. Med njimi boste našli tudi priznane blagovne znamke Logitech, Razer, SteelSeries in Redragon. Na voljo je tudi kar nekaj vse bolj priljubljenih e-bralnikov Kindle in Kobo. Tudi računalniške monitorje boste našli za vrednost digitalnega bona in vam bo povrh ostalo še nekaj drobiža.

Med najbolj zanimive izdelke, ki jih lahko z digitalnim bonom kupite brez doplačila, pa nedvomno spadajo tablični računalniki in multifunkcijski tiskalniki.

Če med izdelki brez doplačila ne najdete, kar potrebujete, potem je seveda na voljo še vsa ostala redna ponudba izdelkov, pri katerih lahko prav tako unovčite digitalne bone ’22.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Enaa / Gambit trade d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Enaa / Gambit trade d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Enaa / Gambit trade d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več
Zlati partner

Endava PLC

Letališka cesta 29B, 1000 Ljubljana,
Endava že več kot 21 let spreminja odnos med ljudmi in tehnologijo ter pomaga nekaterim vodilnim svetovnim podjetjem iz področja financ, telekomunikacij, medijev, tehnologije, potrošniških ... Več
Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več