Prenosni računalniki
Računalništvo, telefonija
Računalniške komponente
Namizni računalniki
Življenjski slog
Poslovne rešitve
22.06.2022 14:32
Posodobljeno 2 dneva nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Digitalni boni ’22 – kdo in za kaj jih lahko unovčite, kaj potrebujete za unovčitev in katere izdelke lahko dobite brez doplačila

S 15. junijem je v veljavo stopil Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, ki je med drugimi novostmi predstavil tudi digitalne bone za leto 2022.
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Zanimanje za digitalne bone je izjemno. Po dobrem tednu je bilo skupno unovčenih več kot 23 tisoč digitalnih bonov v vrednosti 3 milijonov evrov. Ste že unovčili svoj digitalni bon? Niste prepričani, ali ste upravičeni do digitalnega bona?

Do digitalnega bona ’22 ste upravičeni, če ste 12. marca 2022 imeli stalno prebivališče v Republiki Sloveniji in ste bili takrat osnovnošolec zadnje triade, dijak, študent ali starejši od 55 in se boste udeležili izobraževanja na področju digitalne pismenosti, subvencioniranega po Zakonu o spodbujanju digitalne vključenosti. Izobraževanja naj bi se predvidoma začela v avgustu.

Svoj status lahko preverite tudi preko aplikacije eDavki ali na odprtem portalu eDavki, kjer s pomočjo davčne številke (vpišete v iskalnik) sistem ugotovi, ali ste upravičeni do digitalnega bona ali ne.

Kot rečeno, so digitalni boni ’22 stopili v veljavo 15. junija, izkoristite pa jih lahko do 30. novembra 2022.

Kaj lahko kupite z digitalnim bonom ’22?

Glavni namen digitalnih bonov je spodbujanje in dvig digitalne pismenosti, zato lahko digitalni bon ’22 unovčite izključno za nakup nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme. Z digitalnimi boni ne boste imeli možnosti kupiti igralnih konzol ali katerekoli druge opreme, ki ni namenjena izobraževanju. Na žalost boste morali pomahati v slovo novemu PlayStation 5, Nintendo Switch ali Xbox Series X/S, s katerim se spogledujete že dalj časa. Razveseli pa naj vas dejstvo, da vam ostane še ogromno izbire:

  • prenosni, tablični, namizni računalniki,
  • priklopne postaje za prenosni računalnik,
  • računalniška periferija (tipkovnice, miške, slušalke …), zunanje pomnilniške enote,
  • digitalni papir, digitalna peresa,
  • čitalniki pametnih kartic, spletne kamere,
  • večfunkcijske naprave, skenerji, tiskalniki, 3D tiskalniki,
  • posebna računalniška oprema za digitalno vključenost invalidov in
  • kompleti za učenje programiranja (kartični računalniki, programska oprema …).

Kako unovčite digitalni bon?

Postopek je enak tako za nakup v fizični trgovini kot preko spleta. Potrebovali boste izpolnjeno izjavo o unovčitvi digitalnega bona ’22, ki jo boste posredovali trgovcu. Ta bo preveril vašo identiteto, zato ne pozabite na veljaven osebni dokument. Če nimate ideje, kaj bi kupili oziroma ste prepričani, da do 30. novembra ne boste potrebovali nobene elektronike, lahko digitalni bon podarite (pol)bratu ali (pol)sestri. V tem primeru morate pri nakupu predložiti izpolnjeno izjavo o združitvi digitalnih bonov.

Kje lahko unovčite digitalni bon ’22 v vrednosti 150 €?

V praktično vseh specializiranih (spletnih) trgovinah z IKT tehnologijo. Kako se odločiti, kje boste porabili digitalni bon ’22? Tako kot običajno bo pri odločitvi odtehtalo, kakšno razmerje med ceno in kakovostjo izdelka boste dobili v izbrani trgovini. Če želite konkurenčne cene in odlično poprodajno izkušnjo, potem obiščite spletno trgovino enaA.com, ki obenem razpolaga z eno največjih zbirk zabavne elektronike. Zaradi konkurenčnih cen pa so ena redkih trgovin, kjer boste lahko z digitalni boni ’22 kupili računalniško opremo brez doplačila.

Digitalni boni ’22: kaj lahko kupite brez doplačila?

Povsem razumljivo je, da s 150 € ne boste mogli v celoti kupiti novega računalnika. Tudi če bi v skrajnem primeru po naključju naleteli na računalnik v tej vrednosti, bi bili zagotovo zelo skeptični glede njegove zmogljivosti in praktičnosti. Kljub temu pa lahko na spletni strani enaA.com v košarico dodate kar nekaj zanimivih izdelkov brez doplačila.

Ponudba je zares pestra. Začne se pri osnovni računalniški periferiji, kot na primer tipkovnice, miške, slušalke, kamere in podobno. Med njimi boste našli tudi priznane blagovne znamke Logitech, Razer, SteelSeries in Redragon. Na voljo je tudi kar nekaj vse bolj priljubljenih e-bralnikov Kindle in Kobo. Tudi računalniške monitorje boste našli za vrednost digitalnega bona in vam bo povrh ostalo še nekaj drobiža.

Med najbolj zanimive izdelke, ki jih lahko z digitalnim bonom kupite brez doplačila, pa nedvomno spadajo tablični računalniki in multifunkcijski tiskalniki.

Če med izdelki brez doplačila ne najdete, kar potrebujete, potem je seveda na voljo še vsa ostala redna ponudba izdelkov, pri katerih lahko prav tako unovčite digitalne bone ’22.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Enaa / Gambit trade d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Enaa / Gambit trade d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Enaa / Gambit trade d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

PRONET Kranj, d.o.o.

Ljubljanska cesta 24b, 4000 Kranj, Tel: 04 2 800 800
Današnja podjetja se soočajo z več izzivi kot kdaj koli prej. Ali veste, kaj povezuje vsa podjetja na svetu? Vsi se sprašujejo, kako najbolje pristopiti k delovnemu dnevu in kako ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o.

Litijska cesta 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 585 36 10
Avtera d.o.o. je slovenski zastopnik in distributer nekaterih najpomembnejših blagovnih znamk s področja računalništva, informacijske tehnologije in zabavne elektronike. Trendi ... Več

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10
Srebrni partner

Editor d.o.o.

Velika pot 29, 5250 Solkan, Tel: 08 200 17 70
Družba Editor že več kot 15 let razvija rešitve za digitalno preobrazbo podjetji. Našim strankam in poslovnim partnerjem nudimo celovit nabor integriranih rešitev za spletno ... Več