Računalništvo, telefonija
16.07.2010 10:25

Deli z drugimi:

Share

Digitalne droge med najstniki vse bolj priljubljene

Z glasbenimi datotekami mp3 in slušalkami do ekstaze?
Z glasbenimi datotekami mp3 in slušalkami do ekstaze?

Čeprav je elektronska oziroma digitalna glasba namenjena predvsem zabavi in kakovostnejšemu preživljanju prostega časa, lahko postane povod za hude oblike odvisnosti. V Združenih državah Amerike je šla zadeva že tako daleč, da so se najstniki pričeli celo »zadevati« z zvokom oziroma z namenskimi glasbenimi datotekami mp3.

Na novo obliko »zadevanja« najstnikov so širšo javnost opozorili iz oklahomskega Urada za narkotike in nevarne droge (Oklahoma Bureau of Narcotics and Dangerous Drugs). Uradniki so prepričani, da lahko posebno oblikovana glasba poslušalce »popelje« v stanje ekstaze in pripomore k temu, da prične mladina dejansko uživati prepovedane droge.

Digitalno drogo je mogoče kupiti na namenskih spletnih straneh. Prodajalci obljubljajo enake učinke, kot da bi uživali marihuano, kokain ali opij. Tovrstna glasba je sicer na voljo tudi brezplačno, in sicer na spletnem portalu Youtube. Največji učinek se doseže z uporabo slušalk. Zaradi tega ne preseneča, da so nekatere šole v Združenih državah Amerike že povsem prepovedale uporabo prenosnih predvajalnikov glasbe.


Prijavi napako v članku