Industrija
Digitalizacija
Poslovne rešitve
03.05.2022 11:28

Deli z drugimi:

Share

Digitalizacija v industriji

Nadgradnje proizvodnih linij in akustično spremljanje procesa brizganja za boljšo stroškovno učinkovitost proizvodnih podjetij.

TECOS Razvojni center Orodjarstva Slovenije je vpet v vse veje proizvodne industrije, specializiran na področju oblikovanja, optimizacije in razvoja delov, procesov, materialov in celotnega proizvodnega sistema ter njegovih posameznih sklopov. Podjetjem iz različnih sektorskih panog nudi integrirane rešitve: projekte na ključ pri razvoju izdelkov. To zajema oblikovanje izdelka na podlagi ideje, napredne računalniško podprte analize, izdelavo prototipov in namestitev proizvodnih procesov za serijsko proizvodnjo na kraju samem. S svojo bogato in dolgoletno tradicijo na področju razvoja novih izdelkov, orodij in tehnologij je TECOS razvojni partner številnim proizvodnim podjetjem kovinsko-predelovalne in druge industrije v Sloveniji, Evropi in v širšem mednarodnem prostoru.

V zadnjih letih TECOS vse več storitev opravi na področjih digitalizacije proizvodnje, vpeljave različne senzorike in obdelave podatkov v proizvodne procese. Je največji ponudnik inženirskih storitev v regiji. Manjšim in večjim orodjarskim podjetjem omogoča hitre, kakovostne in dostopne storitve razvoja izdelkov, optimiranja procesov brizganja plastike, MKE-trdnostne preračune, storitve 3D-skeniranja, prototipiranje in brizganje malih serij, 3D-tisk kovin, prenos tehnologij, pa tudi razvoj izdelkov na ključ. Poleg inženirskih storitev TECOS izvaja podporo podjetjem pri vzpostavljanju koncepta Industrije 4.0 v proizvodnji in nenehno krepi raziskovalno dejavnost na področju procesnih tehnologij, razvoja materialov, mehatronike, naprednih numeričnih analiz in analiz vplivov na okolje.

Industrijsko-proizvodna podjetja se že zavedajo pomena vlaganj v digitalizacijo, a je stopnja zavedanja še vedno relativno nizka. Razlog za to je tudi ta, da digitalizacija ne omogoča takojšnje vidnosti naložbe, ampak so učinki lahko vidni šele čez nekaj let. Kljub temu je glavna prednost vlaganj v digitalizacijo v industrijsko-proizvodnih podjetjih zagotovo v skupnem manjšanju stroškov podjetja in poenostavitvi poslovanja, predvsem v digitalizaciji proizvodnje. Ta prinaša digitalni avtomatski nadzor proizvodnih procesov s pomočjo senzorjev in aktuatorjev, uporabo umetne inteligence pri nadzoru procesov in povezavo proizvodnih zmogljivosti v industrijski internet stvari (IIoT).

Level-Up in MouldEar: TECOS-ovo znanje za industrijo

Projekt Level-Up je eden od primerov TECOS-ovih dobrih praks. Z nadgradnjo ekstruzijskega stroja in celotne ekstruzijske linije projektnega partnerja ISOKON so zasledovali nadgradnjo oz. stare linije za proizvodnjo plastičnih izdelkov, ki ima visoko naložbeno vrednost in v katero je vredno vložiti nadaljnja posodobitvena sredstva. S pomočjo vgradnje in ustrezne nastavitve inteligentnih senzorjev na posamezne industrijske stroje (skupno imajo 7 pilotnih industrijskih strojev iz različnih proizvodnih področij, kot npr. CNC obdelava, ekstruzija, pultruzija, hidravlične stiskalnice …) jim bodo podaljšali življenjsko dobo in povečali učinkovitost z uporabo nove generacije senzorike, pripadajočih sistemov za potrebe digitalizacije in sprotnega spremljanja stanja proizvodnje v skladu s smernicami Industrije 4.0. Veliki prihranki se kažejo pri porabi materiala in energije, postopkih vzdrževanja oz. servisiranja, dvigu učinkovitosti in razpoložljivosti proizvodnje, boljši kakovosti izdelkov in optimizaciji proizvodnega procesa v realnem času.

Kot drugi primer dobre prakse velja izpostaviti TECOS-ov razvoj sistema MouldEar, ki omogoča kontrolo proizvodnje na osnovi merjenja akustičnih emisij. MouldEar omogoča oblačni nadzor nad vsemi orodji za proizvodnjo plastičnih izdelkov, enostavno vgradnjo brez poseganja v orodje in nizke stroške nakupa.

Akustično spremljanje procesa brizganja je primerno za večino procesov, kjer je potrebno spremljanje proizvodnje celotnega izdelka. Sistem je nastal na podlagi preteklega raziskovalnega dela in raziskovanja zvočnih signalov v procesu brizganja ter njihove povezanosti z različnimi oblikami napak v procesu brizganja. S pomočjo akustike so uspeli doseči spremljanje proizvodnje v realnem času. Ob tem MouldEar na trgu zapolnjuje pomembno vrzel med odličnimi individualiziranimi sistemi nadzora brizganja in cenovno izjemno ugodnimi sistemi, ki jim običajno manjka veliko funkcionalnosti.

TECOS-ovi strokovnjaki razvojno naravnanim podjetjem zagotavljajo celovite rešitve v razvoju in industrializaciji izdelkov. S premišljenimi rešitvami konkretnih izzivov so zanesljiv partner za varen, uspešen razvoj in optimirano proizvodnjo brez odvečnih težav!

Več podrobnosti najdete na www.tecos.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Industrija 4.0

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178

Biro oprema Žolnir d.o.o.

Kovinarska ulica 10, 3000 Celje, Tel: 03 491 94 00
Ali lahko vaša pisarna funkcionira brez pisarniške opreme? Ste se kdaj vprašali, katere so glavne prednosti sodobne pisarniške opreme na vašem delovnem mestu? Vse odgovore ... Več

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več

Subsidium, okoljski inženiring in razvoj

Ulica Sallaumines 9, 1420 Trbovlje, Tel: 041 544 468
Vsak izmed nas ima moralno odgovornost varovati okolje in spodbujati trajnostni razvoj družbe za prihodnje generacije. Propadanje okolja dolgoročno ogroža zdravje in varnost ljudi, ... Več