Spletni brskalniki
04.02.2011 15:36

Deli z drugimi:

Share

Delež brskalnika Google Chrome presegel 10 odstotkov

Spletni deskarji vse bolj prisegajo na Googlov spletni brskalnik Chrome.
Spletni deskarji vse bolj prisegajo na Googlov spletni brskalnik Chrome.

Najnovejša raziskava priznane analitske hiše NetApplications je ponovno pokazala, da se priljubljenost spletnega brskalnika Google Chrome iz meseca v mesec le povečuje. Delež uporabnikov se je namreč v mesecu januarju, v primerjavi z lanskim decembrom, povečal za 0,7-odstotne točke. Spletni brskalnik Google Chrome je tako v januarju le presegel magično mejo 10-odstotnega tržnega deleža. Ta brskalnik trenutno uporablja kar 10,7 odstotkov spletnih deskarjev širom sveta.

Nekdaj izjemno priljubljeni spletni brskalnik Internet Explorer je v mesecu januarju uporabljalo »le« še 56 odstotkov uporabnikov. Ta je v primerjavi z lanskim decembrom izgubil kar 1,7-odstotnih točk. Največ spletnih deskarjev je prisegalo na Internet Explorer 8, in sicer 34,8 odstotkov. Sledil mu je Internet Explorer 6 z 11,4 odstotki. V januarju je v primerjavi z lanskim decembrom uporabnike izgubil celo odprtokodni Firefox. Delež spletnih deskarjev se je iz 22,81 odstotkov zmanjšal na 22,75 odstotkov. Na četrtem mestu s 6,3-odstotki najdemo Applov spletni brskalnik Safari, medtem ko Opera z 2,28 odstotnim tržnim deležem zaseda peto mesto.

Strokovnjaki so si tu enotni. Pravi boj med vodilnimi spletnimi brskalniki se bo šele začel. Kmalu bosta namreč na voljo končni različici spletnih brskalnikov Firefox 4 in Internet Explorer 9. Njihove poskusne različice si je namreč preneslo že na milijone spletnih deskarjev. Poleg tega spletna brskalnika Firefox 4 in Internet Explorer 9 prinašata še kopico novih tehnologij. Med njimi najbolj izstopata podpora standardu HTML5 in strojno-pospešen grafični podsistem, ki pri najtežjih nalogah koristi moč jedra grafične kartice. Menite, da jim bo spletni brskalnik Chrome še vedno kos?

Vas zanima več iz te teme?
Chrome brskalnik

Prijavi napako v članku