Računalništvo, telefonija
12.11.2018 09:12

Deli z drugimi:

Share

Davkarija bo odslej kršitelje iskala tudi na družbenih omrežjih!

.. Z namenom, da bi ugotovili razliko med dejansko in prijavljeno lastnino posameznikov, davčni inšpektorji v Franciji lahko od naslednjega leta dostopajo tudi do podatkov, objavljenih na družbenih omrežjih..
Francoski davčni zavezanci bodo morali biti previdnejši pri objavljavah na družbenih omrežjih!
Francoski davčni zavezanci bodo morali biti previdnejši pri objavljavah na družbenih omrežjih!

Kot vse kaže se evropske davčne uprave in davčni inšpektorji vse bolj poslužujejo sodobnih tehnologij za učinkovitejše opravljanje njihovega poslanstva. Medtem ko v Grčiji uporabljajo leteče drone za odkrivanje kršiteljev na področju nepremičnin, se bo francoska davčna uprava v prihodnjem letu posluževala družbenih omrežij. V okviru pilotnega projekta bodo davčni inšpektorji lahko preverjali premoženje posameznikov z dostopom do njihovih profilov na družbenih omrežjih.

Če bodo francoski davčni inšpektorji ugotovili, da posameznik pogosto objavlja fotografije z luksuznimi predmeti ali iz eksotičnih potovanj, bodo to preverili z njegovimi davčnimi napovedmi. V kolikor pa prijavljeni dohodki posameznika ne bodo »skladni« z njegovim življenjskim slogom, bodo davčni inšpektorji lahko sprožili preiskavo. V tem primeru bo moral osumljenec sam dokazati, kako je prišel do luksuznih dobrin oziroma od kje ima denar, ki po vsej verjetnosti ni bil prijavljen davčni upravi, posledično pa seveda ni bil plačan ustrezen davek na dohodek.

Nov način iskanja davčnih utajevalcev je v skladu z novimi predpisi, s katerimi francoski organi želijo zmanjšati število davčnih utaj. Medtem ko so se doslej francoski inšpektorji lahko zanašali le na uradne podatke, bodo ti lahko odslej pri svojem delu uporabljali tudi neuradne podatke, dostopne na svetovnem spletu.


Prijavi napako v članku