Računalništvo, telefonija
27.03.2019 18:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Danska vojska v svoje vrste rekrutira “gamerje”

Danska vojska v svoje vrste rekrutira "gamerje"
Danska vojska v svoje vrste rekrutira "gamerje"

Kljub dejstvu, da je »gaming« skupnost pokazala sposobnosti za učenje, strateško razmišljanje in sposobnosti vizualizacije – vse to so zelo iskane lastnosti v vse bolj digitaliziranem svetu vojaškega boja – ostaja vprašanje, ali so dotične lastnosti dejansko kompatibilne s potrebami vojske. Danska vojska se je namreč odločila, da bo svoje vrste okrepila s čisto pravimi “gamerji”.

Veščine, ki vojski koristijo

Danish Radio poroča, da Danske oborožene sile iščejo okrepitve med piloti, letalskimi poveljniki in radarskimi operaterji. Kandidate bi naj iskali med drugim tudi med igralci iger. Glavni razlog, zakaj so se odločili, da začnejo z rekrutacijo »gaming« mojstrov je, ker ti posamezniki premorejo dragocene lastnosti za izpostavljena mesta oz. pozicije. Hitri refleksi, dobro razvite zmogljivosti za učenje, strateško razmišljanje in spretnosti in sposobnosti za timsko delo – vse to bi naj bile lastnosti, ki jih v zračnih silah posamezniki še kako potrebujejo.

“Igralci računalniških iger imajo določene veščine, ki nam pridejo prav, ostanejo mirni pod pritiskom, v povprečju imajo hitrejše reflekse kot ostala mladina, sposobni so se hitro odločati, znajo delati v timih, večina pa jih je poleg tega usmerjanih k vizualizaciji, katere sposobnost se razvija med igranjem iger«, pravi major Anders Bech iz tamkajšnjega Ministrstva za obrambo. Igralci iger so sicer pogosto dojeti kot čisto nasprotje športnikov in ostalih profilov, ki bi jih morda na prvo žogo povezali z vojsko. Kot je Bech povedal v intervjuju za Danish Radio, so vse te lastnosti pomembne pri vojakih, igralci iger pa jih imajo razvite na specifičen način.

Na Danskem se je v zadnjem času pojavil problem, saj ugotavljajo, da približno polovica mladih ni primernih za vojsko oz. niso sposobni za služenje. To zagotovo ni zgolj problem Danske, temveč vse raziskave kažejo, da mladina na globalni ravni psihofizično še zdaleč ni na primerljivi ravni kot mladina pred recimo 20 leti. E-Sport Danska poroča, da je ena ključnih prednosti, ki jih imajo igralci iger ta, da so sposobni spremljati več ekranov hkrati. Predvsem v letalskih silah je to nekaj, kar pomembno pripomore h kakovostno opravljenem delu. “Poleg tega imajo razvito sposobnost »mutlitaskinga«, saj po navadi doma sedijo za dvema, tremi ali štirimi zasloni naenkrat. To pomeni, da imajo dober pregled nad širokim dogajanjem, sposobni pa so tudi predvidevati, kaj se bo zgodili naprej”, ja za E-Sport Danska povedal urednik Thomas Koed.

Pozitivna ocena za igralce iger

Ministrstvo za obrambo je pozitivno ocenilo igralce iger, ki bi po njihovem mnenju lahko brez težav bili del letalskih sil. Testirali so Dansko e-športno ekipo Astralis, ki se je izkazala kot kompatibilna z vojsko, ti testi pa bi lahko kmalu dobili tudi resnične, fizične rezultate. Po Bechovem mnenju bi lahko to pozitivno vplivalo na sam proces zaposlovanja in iskanja kvalificiranih kandidatov za program vodje letenja, ki velja za enega najtežjih.

Običajno pregledajo od 20 do 40 kandidatov, preden se odločijo za pravega. “Leta 2017 smo sploh prvič iskali med igralci iger in dobili dva-krat toliko prijav kot sicer. Targetirali smo jih na platformah, ki so bile v tistem času najbolj popularne, kar se je na koncu izkazalo kot zadetek v polno«, je pojasnil Bech. Tukaj ni šlo zgolj za različne streljačine in vojaške videoigre, temveč igre, kjer igralci potrebujejo vse zgoraj naštete lastnosti.

Dansko Ministrstvo za obrambo je že vzpostavilo partnersko sodelovanje z E-Sport Dansko, ki je državna zveza e-športov. Glavni cilj ministrstva je pridobiti še več prijav in še večji bazen potencialno ustreznih kandidatov. Tako kot povsod drugje so se tudi tukaj našli posamezniki, ki ne verjamejo v uspeh rekrutiranja “gamerjev”. Podporniki ideje trdno verjamejo, da je to prava pot, ki bo na dolgi rok dala dobre, oprijemljive rezultate.

Primer dobre prakse
Alexander Hundegger, kontrolor zračnega prometa pri Karup Air Force, nekoč velik navdušenec nad igro Counter-Strike, je dober primer, kako lahko iz igralca iger nastane vrhunski vojaški kader. Hundegger je za Danish Radio povedal: “Mislim, da je poteza vojske smiselna, kajti kot igralec iger razviješ paleto nekih sposobnosti, ki jih lahko uporabiš kot kontrolor zračnega prometa”. Na tej točki je potrebno poudariti, da ne govorimo zgolj o tej poziciji, temveč odgovorni želijo rekrutirati igralce iger na različne pozicije znotraj vojske.

Bech je še dodal, da je težko povedati, koliko »gamerja« mora nekdo imeti v sebi. Danska vojska še vedno raziskuje in testira, ali bi lahko igralci iger nastopili kot vojaki oz. ali so kvalificirani za ta poklic. “Zagotovo imajo nekaj osnovnih znanj in veščin, ki nas zanimajo, vendar še vedno obstajajo tudi druge zahteve, ki jih vojaki morajo doseči”, dodaja Bech. Seveda je ogromna razlika, ali nekdo sedi za računalnikom in se tam znajde pod pritiskom, ali pa v živi situaciji, kjer je okolje povsem drugačno. Vprašanje je, ali spretnosti pridobljene v virtualnih svetovih Fortnite in Counter-Strike lahko enačimo z veščinami, ki jih vojaki pridobivajo skozi klasične metode urjenja.


Prijavi napako v članku