Računalništvo, telefonija
24.11.2017 13:00

Deli z drugimi:

Share

Črni petek v prihodnosti v virtualni resničnosti in poln umetne inteligence

Črni petek v prihodnosti v virtualni resničnosti in poln umetne inteligence
Črni petek v prihodnosti v virtualni resničnosti in poln umetne inteligence

Verjetno vsi poznamo aplikacije, kjer skozi našo kamero telefona pred seboj vidimo stvari, ki jih v resnici ni. Takšen primer je recimo Pokemon Go in še mnogo drugih aplikacij, ki pa so še vedno v začetnih fazah razvoja. Pri nakupovanju tako najprej vidimo prazen ekran oz. vidimo to kar dejansko vidimo v resnici, nato pa se na ekranu pojavi majhan 3D trgovina. V bistvu Pokemon Go, vendar za modo in nakupovanje.

Neha Singh, bivša Googlova inženirka in vodja tehnološkega razvoja pri Vogueu, je lansko leto razvila Obsess, start-up podjetje, ki razvija VR in AR platforme za prodajalce. Ideja je, da recimo pridemo v nek prostor in tam skozi našo kamero telefona in s pomočjo umetne inteligence vidimo “navidezne” manekene, ki so oblečeni v Gucci usnjene škornje, Louboutin šal in še bi lahko naštevali. Če premaknemo telefon bližnje manekenom lahko preberemo podrobnosti izdelkov in njihovo sestavo itd. Nena Singh svoj start-up razvija v sklopu pospeševalnika Techstars in čeprav je še povsem na začetku svoje poti, se za njeno platformo že zanimajo prodajalci in drugi razvijalci. Potencial, ki ga ponuja tehnologija VR in umetna inteligenca je ogromen, saj gre za popolnoma novo, digitalno izkušnjo.

Za portal CNET je Singhova razložila: “Uporabniški vmesnik za nakupovanje preko spleta se ni spremenil že dobrih 20 let in tipično seveda srečujemo spletne strani, kjer so izdelki postavljeni pred belo ozadje. To je zelo vredu, če kupujemo toaletni papir, ne pa visoko modo”.

Za zdaj trgovci na malo preizkušajo razne modele e-prodaje in medtem, ko sta virtualna resničnost in navidezna resničnost že zapopadle področje “gaminga”, ta čas na področju maloprodaje še čakamo. Letošnji Črni petek in kiber-ponedeljek seveda še ne bosta ponudila tovrstnih inovacij, vendar pa glede na hitrost razvoja tehnologije lahko pričakujemo že naslednje leto povsem spremenjene nakupovalne navade.

Kje se trenutno nahaja e-trgovina?

Po podatkih biroja Census Bureau spletno nakupovanje pomeni zgolj 10% celotne ameriške maloprodaje. Prihodnost, v kateri bomo lahko takoj preizkusili, kako bo nek stol videti v naši kuhinji ali kako stojijo hlače na 3D modelu, bi lahko to številko močno dvignila, kar pomeni, da bo hkrati upadlo število ljudi, ki še vedno hodi v fizične trgovine. “Čaka nas preskok na višjo raven”, pravi Carolina Milanesi, analitičarka podjetja Creative Strategies o potencialu virtualne in navidezne resničnosti za e-trgovino.

Kljub temu, da sta AR in VR bolj interaktivna izbira kot statična spletna stran, še vedno ne nudita osnovnih stvari kot je recimo občutek tkanine ali natačno pomerjanje obleke. Poleg tega še vedno obstaja problem v ceni, namreč VR oprema je draga in ni primerna za masovno uporabo. Ne glede na to nas lahko zelo kmalu čaka situacija, ko bomo nakupovali preko VR opreme iz našega naslonjača, druga opcija pa je, da do tega nikoli ne pride.

Staviti na navidezno resničnost in umetno inteligenco?

Fred Zaw, produktni dizajner eBayja, je pred kratkim predstavil prototip aplikacije What’s Your Worth. Glavna funkcija aplikacije je, da uporabnik svoj telefon usmeri v neko elektronsko napravo ali videoigro na polici trgovine, aplikacija pa mu ta ciljani produkt prikaže v lebdečem mehurčki, katerega obdajajo podatki o ceni na eBayju. Aplikacija What’s Your Worth bi lahko v prihodnosti služila kot orodje, s katerim preprosto “poskeniramo” nek predal starih stvari in takoj ugotovimo, ali se splača katero od stvari prodati na eBayju.

Trenutno sta najbolj vroči dve novi AR platformi za mobilne telefone, in sicer ARKit za Apple iOS in ARCore za Googlov Android. Obe dve obetata veliko in od obeh se hkrati pričakuje, da bi lahko povečali število AR aplikacij in orodij. ARKit je zaživel letos, 11. septembra, medtem ko ARCore še ni javno dostopen.

To pa še zdaleč ni vse, kar je trenutno na voljo na AR tržišču in se dotika nakupovanja. Z uporabo ARKit-a lahko že nakupujemo pri prodajalcih kot so Ikea, Wayfair, Amazon, Lowe’s in Houzz. Trenutno se orodje in aplikacije še osredotočajo na pohištvo in opremo doma, kajti vseeno je določeno omaro, katere mere poznamo, nekoliko lažje kupiti preko spleta, kot recimo neko majico, ki na vsakem človeku stoji nekoliko drugače.

Kljub rej omenjenemu problemu cene, ki je za VR opremo še vedno visoka, se nekaj prodajalcev trudi na področju virtualne resničnosti, še posebej v primeru luksuznih produktov, kjer izkušnja virtualnega pritegne ljudi. Mastercard in Swarovski sta v septembru s skupnimi močmi in s pomočjo podjetja Youvisit ustvarila VR aplikacijo za nakupovanje luksuznega dekorja v virtualnih sobanah. V spodnjem videu lahko vidimo, kako stvar zgleda v resnici.

Prihodnost “zatopljenega” nakupovanja

AR in VR nakupovanje je sicer res v najzgodnejših fazah razvoja, vendar to ni ustavilo prodajalcev, da ne bi razvili nekaj precej futurističnih konceptov za dotični tehnologiji. Recimo Marc Lore, vodja e-komerciale za ZDA pri Walmartu, je prejšnji mesec na konfereci ponudil vpogled v VR nakupno izkušnjo, ki je uporabnika/potrošnika prepeljala do nakupa šotora v “pravem” turističnem kampu. Prototip platforme je preizkuševalcem celo omogočil, da se sprehajajo po šotoru in zastavljejo vprašanje glasovnima asistentoma Siri in Google Assistant.

“To je smer, v katero se nakupovanje giblje”, je dodal. Po njegovem mnenju so takšni prizori veliko bližje kot si morda mislimo. Nekatere enostavnejše ideje vključujejo možnost hitre spremembe barve zidov – vsaj na ekranu telefona – brez, da bi jih resnično prepleskali (z morda napačno barvo na začetku). Pri podjetju Wayfair so večji poudarek dali na dizajnerskemu pristopu skeniranja prostora in nato opremljanja v virtualni resničnosti.

Kaj pa recimo primer, ko bi lahko preizkusili oblačila, brez, da bi si jih resnično oblekli? Ni slabo kajne? Start-up podjetje Body Labs je oktobra kupil Amazon. Body Labs se ukvarja s 3D telesnim skeniranjem in čez nekaj časa se ta ideja o “novodobnem preizkušanju oblačil” morda ne bo zdela tako futuristična kot danes.

Verjetno je nerealno pričakovati, da bi vse naštete ideje zares zaživele v praksi in da bi vse te ideje našle svoje ciljno občinstvo. Nekater izmed njih pa bi brez dvoma lahko, kajti imajo realen potencial. Tako bi prišlo do popolne transformacije e-trgovanja.


Prijavi napako v članku