Računalništvo, telefonija
17.02.2011 10:39

Deli z drugimi:

Share

Koliko informacij je na svetu?

Raziskovalci pravijo, da se vsako leto izgubi približno za 1,9 zetabajtov informacij.
Raziskovalci pravijo, da se vsako leto izgubi približno za 1,9 zetabajtov informacij.

Ste mislili, da ste v zadnjih letih preobremenjeni z informacijami? Pomislite še enkrat. Sodeč po znanstveni raziskavi, ki so jo izvedli raziskovalci iz Univerze Južna Kalifornija (USC), je namreč človeštvo v tem trenutno sposobno procesirati kar za 295 eksabajtov informacij (Ja, to je število z 20 ničlami). Gre za prvo raziskavo te vrste, ki je nazorno razkrila, da živimo v svetu, kjer so gospodarstvo, politična svoboda in naša kulturna rast, močno odvisni od zmogljivosti trenutne tehnologije.

Natančneje, raziskovalci so ugotovili, da je to skupna zmogljivost skladiščnega prostora, če v paket vzamemo ves digitalni spomin in analogne naprave, kot so trdi diski, optični mediji, spominske kartice in tako naprej. No raziskovalci so ugotovili tudi, da se vsako leto izgubi približno za 1,9 zetabajtov informacij, ki se ne shranijo nikamor.

Od leta 1986 pa do leta 2007, v času ko je potekala raziskava, se je po vsem svetu računalniška zmogljivost povečala za kar 58 odstotkov na leto, kar je za desetkrat hitreje kot je rasel bruto proizvod Združenih držav Amerike. Telekomunikacije na drugi strani so v enakem obdobju rasle za 28 odstotkov, medtem ko se je njihova skladiščna kapaciteta večala za 23.

Čeprav so te številke enormne, pa predstavljajo samo stotino skupnega števila informacij, ki so shranjene v DNK molekulah celotnega človeštva. Več informacij lahko najdete na spletni strani USC.


Prijavi napako v članku