Računalništvo, telefonija
14.07.2008 07:59

Deli z drugimi:

Share

Cisco prispeva k znanju s področja omrežij

Cisco je predstavil omrežje za izobraževanje Cisco Learning Network, s katerim želi prispevati k hitrejšemu razvoju tehničnih talentov po vsem svetu. Omrežje Cisco Learning Network je namenjeno izkušenim strokovnjakom in posameznikom, ki si želijo ustvariti kariero na področju informacijske tehnologije. To je skupnost Web 2.0, ki strokovnjakom na področju omrežij omogoča globalno sodelovanje prekskupne rabe dokumentov, razprav na odprtih forumih in izmenjave idej v posebej za to namenjenem okolju.

Cisco je k svojim možnostim pridobitve certifikatov dodal še tri področja: CCNA Security, CCNA Voice in CCNA Wireless. S širjenjem znanja in spretnosti v okviru učnega načrta CCNA so te tri visoko specializirane tematike lahko odskočna deska za posameznike, ki načrtujejo kariero na področju združenih tehnologij v današnjih visoko razvitih omrežjih.

Omrežje Cisco Learning Network ponuja funkcije socialnega mreženja, kot so blogi, orodja wiki in forumi. Prek njih lahko posamezniki razpravljajo o pomembnih zadevah in pridejo v stik z vrhunskimi strokovnjaki za oblikovanje, uvedbo in delovanje omrežij. Skupnost bo tudi neposredno prispevala k nadaljevanju razvoja in soustvarjanju Ciscovih strategij izobraževanja, in sicer s tem, da bo omogočala povratne informacije iz realnega sveta, ki jih bo mogoče uporabiti za razvoj in ocenjevanje izobraževanja.

Z vgrajenim orodjem za skupno rabo dokumentov je zdaj na voljo en sam vir, v katerem lahko člani skupnosti iščejo dokumentacijo o izdelkih, konfiguracije in nasvete za odpravljanje težav, kot tudi mnenja strokovnjakov glede izzivov, ki jih prinašajo omrežja. Z razvojem bo skupnost postala pomemben vir, ki ga bodo strokovnjaki na področju informacijske tehnologije lahko izkoristili za povečanje produktivnosti in reševanje težav v omrežjih, ki jih upravljajo.

Naraščajoča potreba po strokovnjakih za varnost in za glasovne in brezžične tehnologije

Najnovejša Ciscova študija, ki jo je izvedlo podjetje Forrester Consulting, je pokazala, da obstaja močna potreba po specializiranem znanju na področju omrežij. 36 odstotkov podjetij po vsem svetu, ki so bila vključena v študijo, je sporočilo, da imajo posebne strokovnjake v svojih organizacijah informacijske tehnologije, to število pa se bo v naslednjih petih letih skoraj podvojilo.

Študija je posebne strokovnjake na področju omrežij našla v 46 odstotkih podjetij, ki so bila vključena vanjo, ta številka naj bi v petih letih narasla do 80 odstotkov. Poleg tega 69 odstotkov podjetij, ki so bila vključena v študijo, pričakuje, da bodo imeli v roku petih let posebne strokovnjake za glasovno tehnologijo; trenutno ima take strokovnjake 40 odstotkov podjetij. Podjetja, ki so bila vključena v študijo, so poleg tega izpostavila pomembnost certifikatov v poklicnem razvoju. Odgovorni za sprejemanje odločitev s področja informacijske tehnologije, ki so bili del študije, so iz svojih izkušenj zaposlovanja povedali, da je bila od poklicnih in tehničnih potrdil pomembnejša le štiriletna univerzitetna izobrazba, ki je bila potrebna za izpolnitev pogojev za njihov položaj.

Ta področja, ki so odsev vse večje specializacije služb na področju omrežij, so lahko načrt vseživljenjskega učenja za napredovanje v karieri. Nova področja CCNA so:

  • CCNA Security – s tem certifikatom posameznik izkazuje znanje za opravljanje dela, kot je specialist za varnost omrežja, varnostni skrbnik in inženir podpore za varnost omrežja. Kandidat zna nameščati omrežne naprave, odpravljati težave v njihovem delovanju, jih nadzorovati in vzdrževati integriteto, zaupnost in dostopnost podatkov.
  • CCNA Voice – ta certifikat potrjuje, da je kandidat usposobljen za delo skrbnika, inženirja in vodje glasovne tehnologije. Pozna tehnologije glasovnega prenosa po IP (VoIP), kot so IP PBX, telefonija IP, slušalke, nadzor klicev in rešitve glasovne pošte. Kandidati pridobijo tudi vpogled v arhitekturo Cisco Unified Communications in oblikovanje aplikacij za mobilnost, prisotnost in TelePresence.
  • CCNA Wireless – s tem certifikatom je kandidat lahko sodelavec/skrbnik omrežja, strokovnjak za brezžično podporo in vodja projekta WLAN. CCNA Wireless potrjuje kandidatovo znanje glede konfiguracije, uvajanja in podpore Ciscovih brezžičnih omrežij LAN.

Nove storitve za stranke skupine Eurobank EFG v Srbiji temeljijo na Ciscovi tehnologiji

Cisco jeprav tako objavil, da je skupina Eurobank EFG v Srbiji uvedla iscovo® storitveno usmerjeno omrežno arhitekturo (SONA) in Ciscovo rešitev za optimiziranje podružnic, s čimer je vzpostavila omrežje, ki služi kot platforma za hitro rast. Arhitekturni pristop zagotavlja skupini Eurobank EFG temelj za sodelovanje zaposlenih, nove storitve za stranke in natančen nadzor stroškov.

Leta 2003 je skupina Eurobank EFG stopila na srbsko tržišče z nakupom majhne banke Post Bank, ki je delovala na eni sami lokaciji, njene stranke pa so bila predvsem velika podjetja. Skupina Eurobank EFG je načrtovala postati ena od vodilnih univerzalnih bank v Srbiji, zato je potrebovala nov temelj za hitro zagotovitev močne prisotnosti na tržišču. Njena strategija je temeljila na tem, da bi prek omrežja lokalnih podružnic ponudili inovativne finančne izdelke in zagotovili prvovrstne storitve za stranke.

Skupina Eurobank EFG je v ta namen uporabila Ciscov pristop omrežja kot platforme ter na osnovi Ciscovih tehnologij zasnovala združeno, izjemno varno in prilagodljivo infrastrukturo. Združeno omrežje podpira rešitev Cisco Unified Communications in vse poslovne aplikacije, rešitev Cisco Self-Defending Network pa mu zagotavlja tudi visoko raven varnosti.

Ciscova rešitev SONA omogoča omrežne storitve, kot so varnost, mobilnost in identiteta povezave z določenimi bančnimi aplikacijami. Varnost je pomembna značilnost celotnega omrežja, ki uporablja Ciscov celovit pristop samoobrambnega omrežja (Cisco Self-Defending Network). V omrežju se uporabljajo požarni zidovi, šifriranje prometa, Ciscov sistem za preprečevanje vdorov ter Ciscov sistem za varnost, nadzorovanje, analizo in odzivnost (Cisco Security MARS), večnamenska rešitev, ki banki zagotavlja možnost ogleda in upravljanja vseh varnostnih dogodkov.

V podružnicah je razširjena uporaba Ciscovih usmerjevalnikov integriranih storitev, ki v eni platformi podpirajo več različnih storitev, na primer glasovne, varnostne in brezžične, zato ni potrebe po ločenih napravah. Skupina Eurobank EFG, ki je vložila sredstva v inteligentno omrežno platformo, lahko brez težav dodaja nove tehnologije za podporo rastočih poslovnih potreb.


Prijavi napako v članku