Spletni brskalniki
19.11.2011 14:45
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Chrome končno prehitel Firefox!

Safari in Opera za prvo trojico močno zaostajata.
Safari in Opera za prvo trojico močno zaostajata.

Firefox je bil dolgo časa drugi najpopularnejši spletni brskalnik. Nič več! Po podatkih analitičnega podjetja StatCounter je moral sedaj to mesto prepustiti spletnemu brskalniku Chrome. Firefox po novem obvladuje 25,32-odstotni tržni delež, Chrome pa 25,47-odstotnega. Na prvem mestu se sicer še vedno nahaja Internet Explorer, ki obvladuje 40,78-odstotni tržni delež.

Nad novico, da je Chrome prehitel Firefox, sicer ne moremo biti pretirano presenečeni, četudi je Firefox na začetku letošnjega obvladoval kar 15 odstotkov večji tržni delež kot Chrome. Če si namreč pogledamo rezultate uporabe tako enega kot drugega v zadnjih mesecih, vidimo, da je tržni delež Firefoxa po večini le padal, pri Chromu pa je močno rase.

Glede na to, da priljubljenost brskalnika Chrome že dlje časa močno raste, bi bilo vsekakor možno, da bo v prihodnosti prehitel tudi Internet Explorer. Tako kot Firefoxu namreč tudi njemu tržni delež že nekaj časa večinoma le pada. Izjema sta le zadnja dva meseca, ko se je padec ustavil oziroma se je tržni delež celo malenkostno povečal.

Posodobitev, 6.12.2011:

Z nadaljnjim raziskovanjem opazimo, da se Slovenci pri uporabi brskalnikov kar precej razlikujemo od ostalega sveta. Po podatkih StatCounter za Slovenijo Slovenci najbolj uporabljamo Firefox (dobrih 46%), medtem ko je na drugem mestu še vedno Internet Explorer (nekaj več kot 28%). Google Chrome je z nekaj manj kot 20% šele na tretjem mestu, vendar pa njegov odstotek vztrajno raste.

Uporaba brskalnikov glede na StatCounter analizo:

Svet:

  • Internet Explorer: 40.63%
  • Google Chrome: 25.69%
  • Mozilla Firefox: 25.23%
  • Safari: 5.92%

Slovenija:

  • Firefox: 46.68%
  • IE: 28.28%
  • Chrome: 19.91%

Rezultati so kreirani na podlagi 33 milijonov zadetkov iz Slovenije.

Vas zanima več iz te teme?
Chrome brskalnik

Prijavi napako v članku