Telefoni
03.03.2011 10:30

Deli z drugimi:

Share

China Unicom z lastnim mobilnim operacijskim sistemom

Kitajski mobilni operater China Unicom, je napovedal razvoj lastnega mobilnega operacijskega sistema, ki bo temeljil na sistemu Linux.
Kitajski mobilni operater China Unicom, je napovedal razvoj lastnega mobilnega operacijskega sistema, ki bo temeljil na sistemu Linux.

China Unicom, eden od treh največjih kitajskih mobilnih operaterjev, namerava izdati svoj mobilni operacijski sistem, ki bo tekmoval z Googlovim Androidom in Applovim iOS.

Sodeč po Wall Street Journalu, China Unicom razvija svoj operacijski sistem imenovan WoPhone, ki bo temeljil na Linuxu in bo prvenstveno namenjen mobilnim telefonom in tabličnim računalnikom. Med podjetji, ki nameravajo izdati naprave, ki bodo temeljile na novem operacijskem sistemu, najdemo kitajske proizvajalce, kot so ZTE, Huawei in TCL ter tudi Alcatel, Motorolo in HTC. Konec lanskega leta, je China Unicom začela tudi z lastno trgovino aplikacij, imenovano WoStore, ki naj bi podpirala vse odprtokodne platforme za pametne mobilne telefone.

Kot razlog za razvoj lastnega operacijskega sistema, China Unicom navaja predvsem razvoj novih naprav in storitev. Natančneje, China Unicom se trenutno na kitajskem trgu bori z veliko večjim China Mobile, pri čemer bi mu nove naprave prinesle veliko večji tržni delež. Za primerjavo, China Unicom je januarja imel 169,7 milijonov naročnikov, od tega 15,5 milijona na 3G mobilnem omrežju, medtem ko je China Mobile imel 589,3 milijona naročnikov, vključno z 22,6 milijonov 3G uporabnikov. Na kitajskem trgu je še vedno daleč prevladujoč Nokijin operacijski sistem Symbian, ki ima v lasti kar 60,1% trga. Na drugem mestu je Windows Mobile z 13,1%, tretji Google Android, ki ima v lasti 10,7% trga, medtem ko je Apple z iOS-om na četrtem mestu.


Prijavi napako v članku