Avtomobilizem
22.10.2023 09:22
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

ChatGPT odslej tudi v električnih avtomobilih

Foto: DS Automobiles
Foto: DS Automobiles

ChatGPT in ostali jezikovni modeli so senzacija tega desetletja. Doslej smo jih lahko uporabljali na prenosnikih, osebnih računalnikih in celo pametnih telefonih, vendar to za ponudnike rešitev z umetno inteligenco (AI) ni dovolj. V portfelj so sedaj dodali še avtomobile. DS Automobiles, blagovna znamka Stellantisa, je napovedala integracijo ChatGPT-ja, generativnega modela umetne inteligence, v svoj sistem DS IRIS. Ta funkcija bo na voljo v celotni paleti avtomobilov DS 3, DS 4, DS 7 in DS 9.

Omeniti velja, da je priljubljeni proizvajalec luksuznih avtomobilov Mercedes Benz že pred tem napovedal, da preizkuša uporabo ChatGPT-ja v svojih proizvodnih linijah, da bi pospešil proizvodnjo. Tudi General Motors je potrdil, da raziskuje, kako in kje bi lahko integriral ChatGPT.

ChatGPT uporablja jezikovne modele za razumevanje in ustvarjanje naravnih in fluidnih interakcij. Uči se iz obsežnih količin podatkov, da lahko odgovori na široko paleto vprašanj in nudi relevantne informacije.

DS IRIS SYSTEM bo uporabil umetno inteligenco ChatGPT za zagotovitev pogovorne izkušnje v vozilu. Tako kot doslej bodo avtomobili sprejemali naše glasovne ukaze in nanje odgovarjali. Vendar bodo ti odgovori veliko bolj prefinjeni in dodelani. Ta integracija pravzaprav spremeni vgrajeni sistem za prepoznavanje glasu DS v digitalnega pomočnika, ki bo izurjen za odgovarjanje na različna vprašanja.

Uporabniki bodo lahko komunicirali s sistemom DS IRIS, tako da bodo rekli “OK IRIS” ali pritisnili gumb na volanu. To naj bi omogočalo varno glasovno interakcijo brez odmikanja pozornosti voznika s ceste ali rok z volana.

Po mnenju proizvajalcev avtomobilov boste lahko umetno inteligentne pomočnike vprašali na primer po krajih, ki jih lahko obiščete na izletu. Opisali vam bodo lahko celotno zgodovino določenega kraja ali spomenika, po drugi strani pa bodo lahko vašim najmlajšim v avtomobilu prebrali tudi otroško zgodbo. Možnosti je neskončno.

Olivier François, vodja DS Automobiles, je izjavil, da je njihovo poslanstvo pri DS zagotavljanje edinstvene izkušnje za stranke. Kot pionirji pri integraciji ChatGPT v avtomobilskem svetu omogočajo generativno umetno inteligenco, ki je fluidna in intuitivna. Yves Bonnefont, glavni programski razvijalec pri Stellantisu, je izrazil svoje navdušenje nad tem, kako deluje ta pogovorni model umetne inteligence. Poudaril je, da je sposobnost interakcije eden najbolj očitnih scenarijev uporabe AI.

DS Automobiles je že uvedel pilotno fazo “SoundHound AI powered by ChatGPT” znotraj Stellantisa, da bi ocenil izkušnjo strank pri prvih 20.000 zahtevah. Če bo ChatGPT uspešno prestal začetno fazo, lahko to novo tehnologijo kaj kmalu pričakujemo v avtomobilih Citroen in ostalih blagovnih znamkah, ki so pod okriljem Stellantisa, vključno z Jeepom.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
android

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Nov IT sistem, bodisi strojni ali programski, je lahko velika naložba. Da bi jo karseda najbolje izkoristili, je pomembno, da izberete pravega IT dobavitelja in ponudnika programskih ... Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več