Avtomobilizem
16.01.2024 09:16

Deli z drugimi:

Share

ChatGPT kmalu v Volkswagnovih vozilih

Volkswagen (VW) napoveduje, da bo v svoja vozila od drugega četrtletja letošnjega leta naprej vgrajeval ChatGPT podjetja OpenAI. ChatGPT bo na voljo v vseh VW-jevih vozilih, vključno z vozili Tiguan, Passat in Golf ter avtomobilsko družino električnih vozil ID. Nova tehnologija bo najprej na voljo v Evropi, Volkswagen pa razmišlja tudi o uporabi umetne inteligence v vozilih v ZDA. Zaenkrat načrti glede začetka vpeljave dotične tehnologije še niso dokončni.

VW se je odločil za ChatGPT kot nadgradnjo svojega glasovnega asistenta IDA, da bi omogočil bolj naravno komunikacijo med avtomobilom in voznikom. Lastniki vozil lahko z novim superzmogljivim glasovnim pomočnikom upravljajo osnovne funkcije, kot sta ogrevanje in klimatska naprava, ali sprašujejo po splošno znanih zadevah. (Glede na to, da si ChatGPT občasno izmišljuje stvari, je priporočljiva previdnost uporabnika.)

Če se praskate po glavi in se sprašujete, zakaj bi ChatGPT sploh potrebovali v svojem avtomobilu, VW pravi, da bodo prihodnje funkcije pomagale dokazati njegovo koristnost. “Obogatitev pogovorov, pojasnjevanje stvari, interakcija v intuitivnem jeziku, prejemanje informacij specifičnih za vozilo in še veliko več – povsem prostoročno,” pravi Volkswagen.

VW obljublja, da vas ne bo prisilil k ustvarjanju novega računa ali nameščanju aplikacij. Klepetalnega robota lahko aktivirate z besedami “Hello IDA” ali s pritiskom na gumb na volanu. OpenAI tudi ne bo imel dostopa do vaših podatkov o vožnji. VW pravi, da se vprašanja in odgovori “takoj izbrišejo, da se zagotovi najvišja možna raven varstva podatkov”.

Večina glasovnih pomočnikov v vozilih je precej preprostih, saj znajo stvari, kot je vklop grelnika sedežev ali odmrzovalnika stekel, nimajo pa dovolj pogovornih spretnosti in običajno ne zmorejo zahtevnejših navigacijskih zahtev. Pogosti so lažni pozitivni rezultati in potreba po glasovnem ponavljanju navodil. Številni proizvajalci avtomobilov se zanašajo na uporabo rešitev tretjih razvijalcev, kot sta Googlov asistent in Amazonova Alexa.

Znano je, da ChatGPT in drugi podobni boti pogosto posredujejo lažne informacije, podjetje OpenAI pa je tarča številnih tožb zaradi obrekovanja in kršitev avtorskih pravic.

Medtem ko številni avtomobilski proizvajalci uporabljajo konferenco CES v Las Vegasu za objavo načrtov za izboljšanje svojih vozil z generativno umetno inteligenco in velikimi jezikovnimi modeli, je VW prvi, ki je uradno sprejel klepetalnega robota, ki je najbolj znan po tem, da je sprožil revolucijo umetne inteligence.

VW še dodaja, da lahko ChatGPT integrira v svoje avtomobile zahvaljujoč podjetju Cerence, proizvajalcu programske opreme, ki se ukvarja z integracijo ChatGPT-ja. Programska oprema Cerence Chat Pro bo izboljšala VW-jevega glasovnega pomočnika, da bo lahko “zagotavljal ustrezne odgovore na skoraj vse možne poizvedbe”.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
umetna inteligenca ChatGPT


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640

KARTUŠE.NET

Titova cesta 44, 2000 Maribor, Tel: 040 125 585
Kartuše za Epson Kartuše za Canon Kartuše za HP Kartuše za Lexmark Kartuše za Brother Kartuše za Dell Kartuše za Samsung Tonerji za HP Tonerji za Samsung ... Več

Jamada skupina d.o.o.

Cesta k Tamu 12, 2000 Maribor, Tel: 02 330 53 50
Podjetje je bilo ustanovljeno iz bivše DataLab poslovne enote Maribor. Preživeli so obdobje mladostniške zaletavosti in vihravosti. Prerasli so v zrelo podjetje z jasno vizijo, ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več