Digitalizacija
01.08.2013 13:29

Deli z drugimi:

Share

Četrtina uporabnikov obžaluje svoje objave na družbenih omrežjih

Izsledki nedavne raziskave ameriške analitske hiše FindLaw so pokazali, da več kot četrtina uporabnikov obžaluje svoje »neumne« objave na vodilnih družbenih omrežjih. Kar četrtina uporabnikov pa skorajda takoj po objavi izbriše informacije, za katere misli, da bi jim lahko škodovale.
Nepremišljena objava na družabnih omrežjih vas lahko drago stane!
Nepremišljena objava na družabnih omrežjih vas lahko drago stane!

Številna družbena omrežja so bolj kot ne mesta, kjer večina posameznikov poskuša doseči svojih pet minut slave z brezglavim objavljanjem stvari, ki se jim dogajajo v življenju oziroma o čem razmišljajo. Zaradi tega ne presenečajo izsledki raziskave ameriške analitske hiše FindLaw, da več kot četrtina uporabnikov vodilnih družbenih omrežjih obžaluje svoje objave. V starostni skupini od 18 do 34 let je namreč kar 29-odstotkov anketirancev priznalo, da so na družbenih omrežjih že objavili fotografije, komentarje ali podatke, za katere so prepričani, da bi jim lahko škodovali pri iskanju službe ali pri obstoječi zaposlitvi.

Čeprav je raziskava analitske hiše FindLaw pokazala, da je v starostni skupini od 18 do 34 let kar 74-odstotkov uporabnikov skorajda takoj po objavi izbrisalo informacije, za katere so mislili, da bi jim lahko škodovale v zasebnem ali poslovnem življenju, je bila po mnenju mnogih strokovnjakov škoda že storjena. Informacije se namreč po družbenih omrežjih širijo z izjemno visoko hitrostjo in vaše sporne fotografije, komentarji ali podatki lahko trajno zaživijo na svetovnem spletu že nekaj sekund po njihovi objavi. Zaradi tega vam priporočamo, da preden nekaj objavite na družbena omrežja predhodno temeljito razmislite o tem, ali bi vam lahko objava na takšen ali drugačen način škoduje. Zvoniti po toči je namreč prepozno!


Prijavi napako v članku