Digitalizacija
Poslovne rešitve
23.09.2021 07:00

Deli z drugimi:

Share

ČETRTA POT je pravi naslov za poslovne informacijske sisteme

Poslovni informacijski sistemi so uresničitev večletnih neuslišanih prošenj menedžerjev in IT strokovnjakov.
Urban Rozina, izvršni direktor podjetja ČETRTA POT, d.o.o., Kranj
Urban Rozina, izvršni direktor podjetja ČETRTA POT, d.o.o., Kranj

Informacijski sistemi omogočajo nemoteno integracijo vseh podatkov – finance, identifikacija, registracija delovnega časa, HR – ki se pretakajo skozi podjetje. Za menedžerje so bili nezdružljivi informacijski sistemi velik vir frustracij, zato podjetja niso oklevala, ko so se začeli pojavljati prvi informacijski sistemi.

Za slovenska podjetja skrbi podjetje ČETRTA POT, priznano visokotehnološko podjetje, ki je svojo navzočnost na trgu razvoja, uvajanja in vzdrževanja identifikacijskih, registracijskih in kadrovskih sistemov še dodatno okrepilo s prevzemom IT-podjetja SPIN d.o.o. Pri predstavnikih podjetja ČETRTA POT smo povprašali, kako bo prevzem vplival na poslovanje in obstoječe ter bodoče partnerje.

Zakaj ste se odločili ravno za to podjetje in kaj je dolgoročni načrt prevzema?

S podjetjem SPIN d.o.o., specializiranim za izdelavo programske opreme za računovodske procese, in obračunavanje dohodkov, poslovno sodelujemo že 30 let. V naboru poslovnih rešitev se glede na potrebe naročnikov vsebinsko dopolnjujemo in ne konkuriramo. Prepoznavnost podjetja ČETRTA POT je predvsem v segmentu upravljanja kadrov, registracije in evidence delovnega časa ter identifikacije kontrole dostopa. Vsi ti procesi skupaj s plačami sestavljajo celoto, kar omogoča uporabnikom uporabo enega sistema ali platforme za vse tri procese. Zato je bil nakup podjetja SPIN d.o.o. kot strokovnjaka na področju sledenja zakonodaje in obračunavanja plač vsebinsko zelo logična poteza.

Kako se bo s prevzemom spremenila vaša prodajna strategija? Boste rešitve podjetja Spin integrirali v svoje informacijske sisteme ali ponujali ločeno?

Podjetje SPIN d.o.o. bo s časom integriran v poslovne procese podjetja ČETRTA POT. Strankam bomo omogočili izbiro produktov glede na tehnične in vsebinske potrebe naročnika. Le-te že in bodo še naprej na trgu nastopale pod skupno krovno blagovno znamko KADRIS 4.

Vaše programske rešitve so sedaj na voljo tudi na platformi Microsoft Dynamics 365 Business Central. Zakaj je to tako pomembno za vaše stranke?

Veliko podjetij ima vzpostavljene ERP, BI, CRM ali druge poslovne rešitve na strežnikih oz. infrastrukturi podjetja Microsoft. Poslovne rešitve, ki jih razvijamo na ČETRTI POTI, so razvite na podatkovnih strežnikih podjetja Oracle. V praksi – govorim o obstoječih ali novih strankah – se vedno znova srečujemo z izzivi glede odločitev ali investirati in vzdrževati strežniško in podatkovno infrastrukturo enega, dveh ali več ponudnikov. Ko pa lahko ponudiš stranki možnost izbire dotične poslovne rešitve na enem ali drugem okolju, pa je vse skupaj precej lažje. In s prevzemom podjetja SPIN d.o.o. je podjetje ČETRTA POT razširila nabor platform za digitalizacijo kadrovskih procesov in obračunavanja plač. Naše programske rešitve so od sedaj naprej na voljo tudi na platformi Microsoft Dynamics 365 Business Central (nekdanji Microsoft Dynamics Navison).

Ste do sedaj delovali pretežno na slovenskem trgu? Imate s prevzemom načrte za širitev poslovanja v tujino?

Drži, v Sloveniji imamo skoraj 60 % tržni delež v segmentu največjih skupin podjetij in izvoznikov (t. i. enterprise segment). Ko smo pred leti kompleksne rešitve poenostavili (downsizing) in postavili v oblak, smo začeli pridobivati tudi naročnike v segmentu malih in srednje velikih podjetij s poslovnim modelom SaaS (Software as a Service). V regiji Adriatik smo že leta prisotni v segmentu e-vozovnic javnega potniškega prometa, ki je bila v prvih dveh desetletjih našega delovanja skupaj z registracijo in evidenco delovnega časa naša primarna dejavnost.

S prevzemom podjetja SPIN d.o.o., ki ima razvito lastno poslovno rešitev Dynamics HRM na strežniški infrastrukturi Microsoft Dynamics 365 Business Central, so se nam vrata v tujino dobesedno odprla. Ključna prednost rešitve Dynamics HRM je ravno v tem, da omogoča lokalizacijo oz. prilagoditev lokalni zakonodaji, rešitve Microsoft Dynamics 365 Business Central pa ne.

Kako poteka razvoj programskih rešitev in kako bo oblikovanje nove ekipe strokovnjakov vplivalo na razvojni proces?

Na ČETRI POTI imamo oddelek Raziskave in razvoj, ki v sodelovanju s produktnimi in projektnimi vodji ne samo razvija, ampak predvsem izboljšuje uporabniško izkušnjo aplikacije na področju registracije in evidence delovnega časa in kadrovskih procesov. Nova ekipa je specializirana za področje obračunavanja plač, zato ju bomo združili in še dopolnjevali. Razvojni proces bo potekal v skladu s poslovno in razvojno strategijo podjetja ČETRTA POT.

Kako nameravate privabiti nove in zadržati obstoječe partnerje? Imate poleg obstoječih rešitev namen razširiti svoj portfelj?

Seveda smo z nakupom pridobili nove stranke, za katere trenutno vzpostavljamo skrbništvo (key account ali client service management). Zato smo tudi zaposlili dodaten kader in računamo, da se bodo v nadaljevanju izvajale t. i. cross-sell ali up-sell aktivnosti. Ker smo z nakupom razširili (in ne podvojili) nabor platform za digitalizacijo kadrovskih procesov in obračunavanje plač, vidimo pri obstoječih strankah ogromno priložnosti za nove zgodbe.

Kako ste se v zadnjem letu spopadali z nenadnimi spremembami na trgu dela? Kako hitro ste prilagodili svoje informacijske sisteme na novo normalnost?

Za nami je turbulentno leto in pestra dinamika sprememb delovne zakonodaje. Mi smo naš sistem KADRIS 4 ažurno prilagajali novim razmeram, vladnim interventnim zakonom in vanj sproti vnašali funkcionalnosti, ki so omogočali spremljanje dela in obračunavanje plač v skladu s hitro spreminjajočimi se razmerami in predpisi. KADRIS 4 smo tako od marca 2020 do danes prilagodili vsem protikoronskim ukrepom, trenutno pa urejamo evidenco veljavnosti pogojev PCT. Opažamo, da je veliko podjetij v zadnjem času prepoznalo poslovno vrednost in potrebo po digitalizaciji kadrovskih, registracijskih in plačnih procesov, kar nas seveda zelo navdušuje in motivira za naprej.

ČETRTA-POT-KADRIS

Več o podjetju ČETRTA POT na spletni strani www.cetrtapot.si. Za vprašanja so vam na voljo prek e-poštnega naslova prodaja@cetrtapot.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več