Telefoni
13.08.2012 12:54
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ceneni NFC bo povzročil eksplozijo mobilnega plačevanja

Brezstično plačevanje bodo kmalu podpirali tudi cenovno ugodni mobilni telefoni.
Brezstično plačevanje bodo kmalu podpirali tudi cenovno ugodni mobilni telefoni.

Proizvajalci mobilnih naprav se zadnje čase vse bolj nagibajo k brezstični tehnologiji Near Field Communication (NFC). Čeprav NFC ni nikakršna novost v tehnološkem smislu, je ta eden od poglavitnih »motivatorjev« za nastajajoče standarde za brezgotovinska elektronska plačila. Ker tehnologija NFC poviša stroške izdelave mobilnih naprav, jo danes podpira le peščica pametnih mobilnih telefonov. To se na srečo utegne spremeniti že v bližnji prihodnosti.

Raziskovalci južnokorejskih inštitutov Sunchon National University in Paru Printed Electronics Research Institute so namreč iznašli cenovno nadvse ugodno čipovje za tehnologijo NFC. Tu dejansko gre za elektronski element, ki ga je mogoče natisniti kot električno vezje in zviti kot časopisni papir. Ker je čipovje izredno poceni, bi to lahko pripomoglo k razcvetu brezgotovinskih elektronskih plačil. To bi se vgrajevalo tako v pametne mobilne telefone kot tablične računalnike.

Vezje NFC električno energijo za delovanje črpa posredno iz radijskih valov, ki jih oddaja antena mobilnega telefona. Zaradi tega ta ne vplival na avtonomijo delovanja mobilnih naprav. Poleg tega bo omogočal dvosmerno komunikacijo, kar je ključ za zagotavljanje brezgotovinskih elektronskih plačil. Ker bodo morali proizvajalci mobilni naprav za vezje NFC odšteti zgolj 0,8 evrskega centa, bodo z njim skoraj zagotovo opremljeni tudi mobilniki nižjega cenovnega razreda. Prve naprave, opremljene s cenenim vezjem NFC, naj bi na trg prispele že v prvi polovici naslednjega leta.


Prijavi napako v članku