Računalništvo, telefonija
21.04.2020 20:30
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nafta še nikoli tako nizko, cena celo negativna

Z nafto trenutno trgujejo po negativni ceni.
Z nafto trenutno trgujejo po negativni ceni.

Koronavirus je zaznamoval tudi naftni trg, zato je cena nafte v zadnjem mesecu močno padla. Včeraj celo zgodovinsko, saj se je s ceno teksaške nafte z dobavo v maju v ponedeljek trgovalo po negativni ceni. Procentualno gibanje je zaznamovalo tudi največji enodnevni padec.

Svet se je v zadnjem mesecu močno spremenil, prav tako tudi cena nafte, ki je strmoglavila in dosegla zgodovinsko dno. Padla je nižje, kot si je marsikdo sploh lahko predstavljal. Padec povpraševanja na trgu je še veliko večji, kot je bil v najhujših mesecih krize leta 2008. Povpraševanje je torej močno upadlo, svoje pa so naredili tudi največji igralci na naftnem trgu.

S ceno teksaške lahke nafte z dobavo v maju so v ponedeljek prvič v zgodovini trgovali po negativni ceni. 

“Če glede nafte obstaja kaj, v kar smo lahko z gotovortjo prepričani, je to, da je izjemno nepredvidljiva,” je dejal poznavalec trga Rick Swope, direktor izobraževanja za vlagatelje pri E-Trade.

Terminske pogodbe za nafto WTI z dobavo v maju so tako šle včeraj najprej pod en dolar, zvečer pa se je z nafto trgovalo po negativni ceni 37 dolarjev za 159-litrski sod. Gre za trgovanje s terminskimi pogodbami, ki so potekle danes (21.4.2020). Številni prodajalci so se jih najverjetneje želeli znebiti, še kaj iztržiti, a so se ušteli. Na bencinskih črpalkah pri cenah goriva ne bo negativnega predznaka, čeprav predvsem na družbenih omrežjih glede tega kroži ogromno šal.

Zdaj bi lahko bil pravi čas za vlaganje, saj tako nizkih številk še nismo videli. Ste razmišljali o trgovanju s CFD-ji? CFD je kratica za pogodbe za razliko. Giblje se podobno kot surovina (ali vrednostni papir), pa vendar niste lastnik tega, v kar vlagate. Ena izmed možnosti je portal AvaTrade.

1. korak: izbor platforme

Najprej je treba izbrati platformo, prek katere bi vložili naša sredstva. Mi smo torej opazili platformo AvaTrade, ki je enostavna za upravljanje in pregledna. Izbrali smo trgovalno platformo, ki je bila videti najbolj enostavna za uporabo.

2. korak: registracija (79 % malih vlagateljev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji pri tem ponudniku. Razmislite, ali razumete, kako delujejo CFD-ji in ali si lahko privoščite, da tvegate izgubo denarja.)

Na AvaTrade smo se seveda najprej mogli registrirati. Pri registraciji, ki je brezplačna (registrirate se lahko na tej povezavi), smo vpisali nekaj naših osnovnih podatkov, podobno kot na številnih drugih portalih. Postopek je enostaven, saj morate v jasno vodenem postopku le vpisati številne svoje podatke in informacije.

3. korak: izbira plačilnega sredstva

Potem je na vrsti še izbira plačilnega sredstva s katerim želimo trgovati. V svoj profil na AvaTrade morate namreč najprej nakazati želeno vsoto denarja, ki ga potem znotraj sistema vlagate, kakor pač želite.

4. korak: trgovanje

Ko kliknete na prvo stran, se odpre všečen in pregleden seznam številnih trgov, v katere je mogoče investirati. AvaTrade namreč omogoča trgovanje z digitanimi valutami, investiranje v delnice podjetij, v nafto, v zlato in drugo.

5. korak: spremljanje dogajanja

Ko smo vložili sredstva v želeni valuti, vam ni preostane drugega, kot da se zleknete v stol in spremljate, kaj se dogaja.

Zadevo preizkusite sami, in sicer z registracijo na portalu AvaTrade.

OPOMBE

* AvaTrade ponuja tako vlaganje v delnice kot tudi v kriptovalute ter trgovanje s CFDji.

* Upoštevajte, da so CFD-ji zapleteni instrumenti, z visoko stopnjo tveganja, kjer je zaradi vzvoda možna hitra izguba denarja. 79 % malih vlagateljev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji pri tem ponudniku. Razmislite, ali razumete, kako delujejo CFD-ji in ali si lahko privoščite, da tvegate izgubo denarja.

* Pretekli donosi niso jamstvo za bodoče donose.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več

AVIOR d.o.o.

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 33 15
Avior d.o.o. z naprednimi tehnološkimi rešitvami in inovativnim pristopom premaguje ovire in odgovarja na izzive s področja telekomunikacij ter ostalih oblik povezovanja med ljudmi. ... Več
Srebrni partner

Editor d.o.o.

Velika pot 29, 5250 Solkan, Tel: 08 200 17 70
Družba Editor že več kot 15 let razvija rešitve za digitalno preobrazbo podjetji. Našim strankam in poslovnim partnerjem nudimo celovit nabor integriranih rešitev za spletno ... Več