Računalništvo, telefonija
08.03.2010 11:08
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

CeBIT 2010 ponudil precej novosti

CeBIT 2010 ponudil precej novosti
CeBIT 2010 ponudil precej novosti

Marčevski dogodek (CeBIT), ki se že 24 let zapored odvija na severu Nemčije, ostaja prava računalniška trdnjava. Največji računalniški sejem CeBIT letos sicer ni postregel z rekordnimi številkami, a jih glede na poslabšane gospodarske razmere po Evropi nihče ni pričakoval. Kljub temu pa lahko za nekatere ponudnike informacijskih rešitev zapišemo, da še naprej ostajajo inovativni, kar je ne nazadnje tudi edini univerzalen recept za uspeh.

Manjšemu številu razstavljavcev (in najverjetneje tudi obiskovalcev – uradne številke ob zaključku redakcije še niso bile na voljo) navkljub CeBIT še vedno trdno ostaja največji računalniški sejem na svetu. Tako je na letošnjem CeBIT-u svojo ponudbo predstavljalo 4.157 podjetij iz 68 držav, med njimi tudi slovenski predstavniki. Oglejmo si hiter pregled sponzorjev letošnje RN odprave CeBIT 2010, več podrobnosti in poročilo sejma pa si boste lahko prebrali v prihajajoči številki revije Računalniške novice, ki izide v četrtek.

Xlab
XLAB, ki na CeBIT-u nastopa že šestič, je letos še posebej pretkano načrtoval predstavitve novih rešitev. Po lanskem letu, ko so se posvetili predvsem nemškemu tržišču, o čemer je pričal tudi »v nemški jezik odet razstavni prostor«, so letos ubrali bolj globalno vižo in se na sejem prijavili kot angleški razstavljavec ISL Online Ltd. Obiskovalcem so tako predstavili celovito družino rešitev ISL Online, v kateri najdemo štiri napredne komunikacijske programe.

Telos
Draytek, katerega zastopnik v Sloveniji je podjetje Telos, je pripravil napravo Vigor IPPBX 2820, ki v eni škatlici združuje klasično, ISDN in IP telefonijo, žično (možnost priklopa dveh ponudnikov!) in brezžično omrežje, varne VPN povezave ter USB vmesnik za priklop zunanjih pomnilniških rešitev za postavitev podatkovnega strežnika ali mesta za omrežno hrambo. Še celo vmesnik za sprejem mobilnega signala je moč priklopiti na novega Vigorja, ki tako zagotovi povezavo v primeru odpovedi vseh žičnih priključkov.

Fujitsu Technology Solutions
Dejstvu, da vsi sodobni digitalni pripomočki pridno porabljajo električno energijo, se ne moremo izogniti, lahko pa se potrudimo in jo občutno zmanjšamo. Varčnosti in zelenim tehnologijam so na letošnjem CeBIT-u proizvajalci posvetili veliko pozornosti, še najbolj pa je izstopal Fujitsu Technology Solutions, ki je lanske prve računalnike z nično porabo energije »0-watt PC« v stanju mirovanja še nadgradil. Tokrat so predstavili lahke odjemalce, imenovane Zero Client, katerih posebnost je ta, da za delovanje potrebujejo vsega električni in mrežni priključek. Prvega bo v prihodnosti (bržkone že v naslednji generaciji) povsem nadomestil mrežni priključek, ki bo s pomočjo standarda PoE (Power over Ethernet) dovajal tudi električno energijo.

Gama System
Pri družbi Gama System so večni optimisti in glede na videno, so tudi lahko. V hali 3 so predstavljali svoja orodja in rešitve za obvladovanje dokumentov. Dokumentni sistem Gama System eDocs danes velja za enega najboljših sistemov za upravljanje in arhiviranje dokumentov, ne le doma, temveč tudi v tujini, ki ga počasi vendarle spoznava. Predstavlja lahko pravo jedro rešitve za podporo obvladovanju elektronskih dokumentov (DMS), zasnovano za podporo poslovanju s prav vsemi dokumenti v organizaciji. Z njim je obdelava dokumentov hitrejša kot kadarkoli doslej, saj sistem zmore, podprt z najsodobnejšimi tehnologijami, obdelati tudi do 200 dokumentov v sekundi! Kos je vsem vrstam dokumentov, tako tistim, ki jih obdelamo znotraj DMS (Word, Excel, MS Project …), uvoženim iz drugih sistemov (SharePoint, tiskalnik, ERP, Lotus Notes …) in vstopajočim v sistem iz okolja (datotečni sistem, sheme XML, e-pošta, optični bralnik …).

Sophos
Pri Sophosu so malce pred začetkom sejma najavili novi različici varnostnih rešitev EndPoint Security and Data Protection, ki je priplezala že do številke 9.5, ter Safeguard Enterprise 5.50. Praktično predstavitev rešitev so vršili na 170 kvadratnih metrov velikem razstavnem prostoru, demonstratorji pa so izpostavljali predvsem močno izboljšano zaščito pred spletnimi grožnjami, ki so v porastu. Rešitev Live Protection namreč uporabnike pred še neznanimi grožnjami samodejno ščiti v realnem času, vsi varnostni programski paketi pa že podpirajo operacijski sistem Windows 7 (tudi 64-bitno različico) ter tako poslovnim uporabnikom omogočajo varen prehod na novo platformo.

Brother
Poleg skupnih stroškov lastništva, ki obsegajo nakup in vzdrževanje naprav, je za podjetja vse bolj pomembna tudi njihova vključenost v poslovne procese podjetja. Podjetje Brother je eden izmed ponudnikov, ki svojim strankam ponujajo napredne storitve upravljanja tiskanja, pri čemer ne le izberejo najbolj učinkovite naprave, temveč temeljito preučijo postavitev naprav in delovnih nalog v podjetju ter izračunajo optimalne položaje za posamezne naprave. Kot pravijo pri Brotherju, je na ta način moč doseči med 20- in 40-odstotne prihranke pri skupnih stroških tiskanja, kar pa se v večjih kolektivih občutno pozna.

Stelkom
Čeprav podjetje Stelkom na CeBITu ni bilo prisotno, pa se zaveda pomembnosti takšnih sejemskih aktivnosti. Moderna informacijsko-komunikacijska tehnologija v temeljih spreminja naše in globalno okolje. Stelkom je ponudnik elektronskih komunikacijskih storitev v komunikacijskem omrežju elektrogospodarskih podjetij (Elektro Slovenija, Holding slovenskih elektrarn in Elektrodistribucijska podjetja), ki je fizično ločeno od omrežij Telekoma Slovenije in ostalih ponudnikov. Z uporabo visoko zanesljivih optičnih omrežij v topologiji obročev in z uporabo naprednih komunikacijskih tehnologij zagotavljajo zanesljive in kakovostne komunikacijske storitve za segment poslovnih uporabnikov, segment operaterjev komunikacijskih storitev in za segment javne ter državne uprave.

Več o CeBITu, pa kot že rečeno, v četrtekovi izdaji revije Računalniške novice.


Prijavi napako v članku