Računalništvo, telefonija
05.02.2019 11:32
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Aplikacije, ki jih morate nemudoma odstraniti s telefona

Okužene mobilne aplikacije so bile iz spletnega portala Google Play prenesene več kot štiri milijone krat.
Okužene mobilne aplikacije so bile iz spletnega portala Google Play prenesene več kot štiri milijone krat.

Uporabniki pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov Android se dan za dnem spopadajo s škodljivimi programskimi kodami, saj njihovo število narašča kot za stavo. Poleg tega zlonamerne kode za trenutno najbolj razširjen mobilni operacijski sistem postajajo vse bolj nevarne za uporabnike, z njimi pa se lahko okužimo tudi v primeru, da mobilne aplikacije prenesemo z uradnega spletnega portala Google Play. Na to so nas ponovno opozorili varnostni strokovnjaki podjetja Trend Micro, ki so nedavno razkrili, da so nepridipravi uspeli na spletni portal Google Play naložiti kar 29 spornih aplikacij povezanih z digitalno fotografijo, ki so bile okuženi z nevarno zlonamerno programsko kodo.

Okužene aplikacije naložene na spletni trgovini Google Play so končnim uporabnikom »vsiljevale« reklamne oglase, nepridipravi pa so jih uporabljali tudi za goljufanje in krajo osebnih podatkov uporabnikov, vključno s fotografijami. Poleg tega so okužene mobilne aplikacije uporabnikom tudi prikazovale pornografske slike. Največja težava v tem pa je ta, da je kar 11 od skupno 29 okuženih mobilnih aplikacij za mobilne naprave Android preneslo več kot 100 tisoč uporabnikov, tri izmed njih pa več kot milijon krat. Zato obstaja zelo velika verjetnost, da se je z njimi okužil tudi kakšen od slovenskih uporabnikov mobilnih naprav Android.

Podjetje Google je okužene mobilne aplikacije že odstranil s spletnega portala Google Play, v kolikor pa so jih uporabniki že namestili, jih morajo iz mobilne naprave kakopak izbrisati sami. Seznam okuženih aplikacij je na voljo na spletni povezavi http://bit.ly/2BjsbUh. Če pa želite v prihodnje zmanjšati možnost okužbe, na mobilno napravo nameščajte zgolj tisto programsko opremo, ki jo resnično potrebujete. Poleg tega pred namestitvijo preverite pravice dostopa, ki jih zahteva mobilni program. Pri tem seveda ne smete pozabiti na namestitev protivirusne rešitve in na posodabljanje mobilnega operacijskega sistema, če je posodobitev za vašo mobilno napravo sploh na voljo.


Prijavi napako v članku