Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
17.05.2024 10:00

Deli z drugimi:

Share

Če igrate igre na telefonu, jih igrajte na preklopnem telefonu

Že dalj časa se vije debata, kateri telefoni so boljši, klasične »opeke« ali preklopni telefoni, ki so po staležu še relativni novinci. Vsaj v enem pogledu je jeziček na tehtnici močno v prid preklopnih telefonov.

In to je igranje iger. Uporabnikov, ki prosti čas preživijo z igranjem iger na telefonu in ne na konzoli ali računalniku, je vse več. Samo poglejmo si številke. PUBG Mobile, mobilna različica ene najbolj znanih »battle royale« iger, je samo v 2023 zabeležila več kot milijardo prometa. Za vsakega nasprotnika, ki razvijalcem očita preveč agresivno monetizacijo, se očitno najdejo vsaj trije ali štirje uporabniki, ki prisegajo zgolj na igranje iger na telefonu.

Tako kot na računalniku dlakocepimo, kakšne komponente bomo vgradili v računalnik, katero miško in tipkovnico bomo imeli, kako hiter bo monitor … je čas, da tudi pri telefonih začnemo razmišljati podobno.

S klasičnimi telefoni ni nič narobe. Večina, ki jih uporablja za klice, sporočila, brskanje po spletu in fotografiranje, v njih ne bodo videli nobene pomanjkljivosti. Ljubitelji iger pa razmišljajo drugače. Njim je izrednega pomena uporabniška izkušnja, torej, kako dojemajo igro, kako dobro deluje, ali lahko izkoristi vsak »fps« v igri in ali lahko z določenim telefonom pride do na primer konkurenčne prednosti pri igranju mobilnih streljačin (Call of Duty: Mobile, PUBG, Fortnite …) ali pa nepopisljivih občutkov pri igranju iger, kjer je v ospredju zgodba in igralna atmosfera (Star Wars: KOTOR, Life is Strange, Genshin Impact …). V razmislek je potrebno vzeti tudi emulatorje, a več o tem kasneje.

Če pobrskamo po portfelju najnovejših preklopnih telefonov, naletimo na HONOR Magic V2, katerega smo že pohvalili, da gre za edinstven strojni dosežek. Nismo pa ga še temeljito analizirali iz perspektive gamerja.

HONOR Magic V2 – kaj od njega zahtevamo za igranje iger?

Grafična kartica, procesor in RAM so glavne komponente, ko govorimo o gaming sposobnosti računalnika. Vse večji pomen ima tudi hitrost diska, še posebej pri bolj kompleksnih igrah z večjim številom senčilnikov (angl. shaders) in z večjim številom prehodov med okolicami. Monitor nima posrednega vpliva na zmogljivost, je pa zelo pomemben pri splošnem dojemanju igre.

Čeprav gre za povsem drugačen format, so tudi pri telefonih pomembne enake komponente. Čip, ki v sebi nosi procesorska in grafična jedra (in še druge komponente), je tisti, ki bo narekoval, kako dobro bo delovala določena igra. Pri pomnilniku (RAM) je pomembno, da nam ostane dovolj, po tem ko si svoj kos pogače vzamejo operacijski sistem in druge vedno delujoče aplikacije. Zaželeno je vsaj 8 GB, čeprav za bolj resne ljubitelje iger priporočamo že kar 12 GB.

Pri pogonu si predvsem želimo hitrosti in pa seveda dovoljšno kapaciteto. Pogon UFS 4.0, kjer so hitrosti enake tistim SSD diskom prejšnje generacije, je zlati standard, še posebej, ker si želimo, da bo telefon tudi po nekaj letih še vedno lahko sledil našim zahtevam. Kapaciteta pa vsaj 256 GB, za tiste največje arhive iger pa kar 512 GB ali več.

Baterija je faktor, ki pri namiznih računalnikih ne igra vloge, pri prenosnikih je seveda to veliko bolj pomembno. Tudi pri telefonih si želimo, da traja čim dlje. Nihče si noče ravno ogreti prste in zapestja in po uri igranja prekiniti gaming seanso, ker smo dobili opozorilo za izpraznjeno baterijo.

Monitorja tukaj nimamo, čeprav ga lahko povežemo na Honor Magic V2, imamo pa še nekaj boljšega – odličen zaslon, ki se lahko po želji raztegne in zloži, kar je morda tudi njegova največja prednost.

Dvojni zaslon je ogromna prednost

Večkrat smo že izpostavili, da so preklopni telefoni pravzaprav telefoni dva-v-enem. Ko je zložen, lahko HONOR Magic V2 naredi vse enako dobro, kot to stori klasičen telefon. Ko pa zaslon razgrnemo, pa imamo v rokah napravo, ki ji klasični telefoni ne morejo konkurirati, če jo le znamo izkoristiti.

HONOR Magic V2 je pri tem zopet nekaj posebnega. Je najtanjši preklopni telefon na trgu, zato je njegovo rokovanje pri daljšem igranju zelo udobno. Zaslon OLED, tako zunanji kot notranji, so med najboljšimi na svetu. Osvežujejo se vse do 120 Hz, svetilnost pa se na zunanjem zaslonu povzpne vse do 2500 nitov, kar je za takšen telefon svojevrsten dosežek. Izpostaviti je potrebno tudi zelo visoko ločljivost, ki pride do svojega izraza pri igrah, ki veliko pozornosti namenijo grafiki, in pa na koncu še velikost.

Honor Magic V2 1

Zložljiv zaslon je njegova morda največja prednost, ne smemo pa pozabiti na odlične strojne komponente

Če smo pri klasičnih telefonih vajeni na dobrih 6 in pol palcev, je skoraj 8-palčni zaslon nekaj nepredstavljivega. Če še niste rokovali s preklopnim telefonom, bo vaš prvi stik res nekaj posebnega, in morda boste v glavi dobili več idej, kako bi ga lahko uporabljali drugače od klasičnega telefona.

Nihče se ne more zmrdovati nad zmogljivostjo

Komponente, ki smo jih našteli za ključne, najdemo v preklopnem telefonu HONOR Magic V2 in še kar nekaj dobrot povrh.

Globoko v notranjosti najdemo kar 8 močnih »src« čipa Snapdragon 8 Gen 2, za grafične podvige pa skrbi jedro Adreno 740. To je trenutno najboljše, kar ponujajo preklopni telefoni v Sloveniji. Zelo kmalu pa bo HONOR na trg lansiral nove generacije preklopnih telefonov z najnovejšim čipom Snapdragon 8 Gen 3, a v tem trenutku je to postranskega pomena.

Pomembno je, da procesor in grafično jedro lahko v 2024 zaženeta čisto vsako igro, ki je bila ustvarjena za Android telefon, in tudi večino tistih, ki niso bile prvotno ustvarjene za telefone. Glede na razvoj iger in zmogljivost, ki jo premore HONOR Magic V2, bo njegova moč zadoščala tudi v naslednjih letih. Predvidevamo, da boste prej menjali telefon kot pa, da boste našli igro, ki je Magic V2 ne bo uspel zagnati.

Zdaj je pa odvisno, kakšne igre igrate. Call of Duty: Mobile je ena redkih iger, ki trenutno podpira igranje pri 144 sličic na sekundo in jih boste s HONOR Magic V2 tudi dosegli. Zaslon resda podpira osveževanje do 120 Hz, a tudi to je dovolj, da boste občutili zelo konkretno razliko med igranjem.

Morda so vam bolj všeč RPG igre, kjer veliko bolj do izraza pride grafična kakovost, in pri katerih se mora veliko bolj naprezati grafično jedro. Potrdimo lahko, da smo s HONOR Magic V2 preigrali kar nekaj tovrstnih iger. Genshin Impact je morda za mnoge najbolj znana in je tudi grafično zelo impresivna igra. Ne samo, da jo lahko igramo pri 120 sličicah na sekundo, ko nastavitve nastavimo na najvišje možnosti, gre za povsem drugačno igro. Na takšen način bi jo morali igrati vsi.

S HONOR Magic V2 se res nikoli ne vprašaš, ali bo telefon uspel zagnati to igro, ali se bo igra zatikala, ali bom lahko igral pri najvišjih nastavitvah. Teh pomislekov preprosto ni. RAM-a je več kot preveč (16 GB), prostora prav tako (512 GB).

Baterija (5000 mAh) nima lahke naloge. Lotili so se je najprej s povsem drugačno zasnovo. Gre za silicij-ogljikovo baterijo z večjo gostoto moči in še boljšim delovanjem pri različnih pogojih. Še bolj pomembno pa je, da to pomeni, da nam dovoljuje, da preigravamo najljubše igre tudi po več ur.

Zaboli nas pa srce, da se za mnoge gaming izkušnja tukaj zaključi. HONOR Magic V2 zmore veliko več.

Projiciranje oziroma pretakanje, emulatorji, igranje s krmilniki …

Ste vedeli, da lahko igrate Switch, PlayStation in Windows igre na HONOR Magic V2? Obstaja več načinov. Za aplikaciji Moonshine in Sunshine so slišali le tisti najbolj zagrizeni ljubitelji iger. Preprosto povedano gre za programa, ki vam omogočata, da igre zaženete na primer na svojem računalniku in jo igrate prek telefona iz udobja naslonjača. Prednost tega je, da ne koristimo strojne vire telefona, kar pomeni, da bomo lahko dlje časa igrali igre, do katerih na telefonu tako ali tako ne moremo dostopati. Namestitev je nekoliko bolj zapletena, a je na spletu na voljo ogromno vodičev, katerim lahko sledi vsak.

Drugi način so emulatorji, ki so malenkost bolj znani. Namestite si emulator, priskrbite si igre za PlayStation 2, Nintendo DS, Switch ali drugo starejšo konzolo, obstajajo pa tudi emulatorji za igranje Windows iger. Ker morajo emulatorji »simulirati« tujo programsko okolje, je zelo pomembna zmogljivost telefona, kar pa ni težava pri HONOR Magic V2.

V teh primerih do največjega izraza pride tudi zložljiv zaslon. Lahko bi igrali na zunanjem zaslonu, ampak raje ga raztegnite in uživajte v vseh 7,92 palcih OLED veličine. Če boste uporabili še krmilnik, bodo prijatelji težko ugotovili, ali imate v rokah konzolo ali telefon, oziroma bi si želeli, da na trgu obstaja tako tanka in prefinjena konzola kot telefon HONOR Magic V2.

Nor primer uporabe je tudi zagon dveh iger hkrati. Zaslon lahko razdelite na dva dela, na enem igrate Genshin Impact, na drugem pa nekaj bolj lahkotnega, kot na primer ugotavljanje besed v igri Wordle.

Ko se boste za tisti dan naveličali igranja, ga zložite in uživajte preostanek dneva z najboljšim preklopnim telefonom na trgu.

Bi radi izvedeli še več? Sledite podjetju HONOR na njihovih družbenih omrežjih:

Družbena omrežja HONOR Slovenija

https://www.instagram.com/honor.slovenija/

https://www.facebook.com/honor.slovenia

Globalna družbena omrežja HONOR

https://community.hihonor.com/

https://www.facebook.com/honorglobal/

https://www.instagram.com/honorglobal/

https://www.youtube.com/c/HonorOfficial

https://twitter.com/Honorglobal


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem HONOR.
Vas zanima več iz te teme?
HONOR telefoni Honor Magic V2


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več

Seyfor d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več