Operacijski sistemi
06.04.2010 06:23

Deli z drugimi:

Share

Canonical napovedal pričetek razvoja operacijskega sistema Ubuntu 10.10

Operacijski sistem Ubuntu v novi preobleki!
Operacijski sistem Ubuntu v novi preobleki!

Čeprav je šele pred kratkim organizacija Canonical širši računalniški skupnosti ponudila v dolvleko prvo poskusno različico odprtokodnega operacijskega sistema Ubuntu 10.04, ki nastaja pod razvojno oznako Lucid Lynx, je že najavila pričetek razvoja njegovega dostojnega naslednika. Novi operacijski sitem bo opremljen z oznako Ubuntu 10.10 in bo nastajal pod razvojnim imenom Maverick Meerkat.

Programerji organizacije Canonical bodo pri pripravi nove različice odprtokodnega operacijskega sistema dali zdaleč največ poudarka na združljivost z vse bolj priljubljenimi žepnimi računalniki (kar bo vključevalo tudi popolno prenovo grafičnega vmesnika) ter povezljivost z računalništvom v oblaku, kjer bo uporabnikom na voljo bogata paleta raznovrstnih spletnih storitev. Precejšnjih izboljšav naj bi bila deležna tudi povezovanja s socialnimi omrežji in skupinsko sodelovanje. Organizacija Canonical seveda obljublja še dodatno pohitritev zagona sistema, povezave z mrežo in nalaganja spletnih strani.

Prva poskusna različica odprtokodnega operacijskega sistema Ubuntu 10.10 naj bi bila računalničarjem na voljo še pred poletjem. Končna različica, v kolikor bo razvoj potekal brez zapletov, pa bo nared že konec oktobra. Tudi ta različica odprtokodnega operacijskega sistema Ubuntu bo seveda na voljo za prenos povsem brezplačno.

Vas zanima več iz te teme?
Linux operacijski sistem

Prijavi napako v članku