Računalništvo, telefonija
26.01.2006 07:25
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Canon ne mara “vzporednih” uvoznikov

Canon Europe je zavzel strogo pravno stališče proti uvozu izdelkov, namenjenih trgom ZDA in Azije, v Evropski ekonomski prostor (EEA). Nedavno povečanje vzporednega uvoza je Canon prisililo v stroge ukrepe proti vpletenim zavoljo zaščite lastne blagovne znamke in pravic potrošnikov, ki se najverjetneje ne zavedajo posledic vzporednega uvoza.

Izdelki, uvoženi iz ZDA in Kitajske za prodajo v Evropskem ekonomskem prostoru, kupcu ne omogočajo vedno koriščenja poprodajne podpore in uveljavljanja garancijskih pravic. Na mnogih vzporedno uvoženih izdelkih so odkrili težave z združljivostjo, kot so napačna programska oprema in neustrezni kabli, priložena pa so jim navodila za uporabo v tujih jezikih.

Canon je pred kratkim s sodno prepovedjo v nizozemskem podjetju Crown International BV dosegel ustavitev prodaje vzporedno uvoženih Canonovih fotografskih izdelkov v Evropskem ekonomskem prostoru, s čimer so bile kršene Canonova blagovna znamka in avtorske pravice. Nizozemsko sodišče je podjetju Crown International BV ukazalo vrnitev vsega blaga na zalogi, s katerim krši pravice, ter razkritje ustreznih upravnih podatkov, za katere jim grozi plačilo visokih kazni. Canon je prav tako dosegel sodno prepoved prodaje v švedski spletni trgovini Priskrig AB, ki je kršila Canonovo blagovno znamko z nezakonitim uvozom izdelkov iz ZDA in Azije.

Nedavna okrepitev evra je občutno povečala obseg vzporednega uvoza v evropske države. Izdelki, ki v osnovi niso namenjeni evropskim trgom, predstavljajo samo navidezni prihranek, saj so lahko neuporabni in nimajo Canonove garancije. Canon poziva kupce, naj kupujejo Canonovo fotografsko opremo pri uglednih trgovcih in v trgovinah z dobrim slovesom.

Canon načrtuje natančen nadzor vzporednega uvoza v regijo EMEA (Evropa, Srednji vzhod in Afrika), vključno z državami pristopnicami Evropski uniji, saj namerava preprečiti vsakršno kršenje blagovne znamke pri vseh svojih izdelkih in zaščititi pravice evropskega potrošnika.


Prijavi napako v članku