Računalništvo, telefonija
22.06.2012 06:40
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

British Telecom pričel s cenzuro Piratskega zaliva

Microsoft zaenkrat na Windows Live Messenger blokira le povezave na spletno stran The Pirate Bay!
Microsoft zaenkrat na Windows Live Messenger blokira le povezave na spletno stran The Pirate Bay!

Spletno stran The Pirate Bay (Piratski zaliv) pozna že vsaki sleherni uporabnik svetovnega spleta. Na njej se namreč nahaja več milijonov magnetnih povezav do bolj ali manj legalnih datotek. Piratski zaliv med uporabniki uživa ugled tudi zato, ker mu vse doslej številne protipiratske organizacije ter švedske izvršilne in sodne oblasti niso bile kos. Piratski zaliv namreč svojim uporabnikom še vedno neovirano ponuja sporno vsebino.

Zaradi številnih jalovih poskusov, da bi uničili spletno stran The Pirate Bay, se je britansko sodstvo odločilo za bolj radikalen ukrep. To je vsem ponudnikom dostopa do svetovnega spleta na Otoku naložilo, da morajo pričeti z blokiranjem dostopa do priljubljene spletne strani. Prvi, ki je na Otoku izvršil odločbo britanskega sodišča, je bil največji britanski ponudnik internetnega dostopa British Telecom. Internetni operater blokado do spletne strani The Pirate Bay opravičuje tudi pod pretvezo, da bo s tem lahko bolje zaščitil mladoletne uporabnike.

Po nalogu sodišča dostop do Piratskega zaliva blokirajo še Orange, Virgin, Sky, TalkTalk in O2. Britansko sodišče pričakuje, da bodo z blokiranjem dostopa do sporne spletne strani kmalu pričeli še preostali ponudniki internetnih storitev na Otoku. Kljub blokadi dostopa gre pričakovati, da bodo britanski uporabniki še naprej dostopali do Piratskega zaliva in sicer preko anonimizacijskih proxy strežnikov. Zaradi tega mnogi verjamejo, da gre pri omenjeni blokadi dostopa le za metanje peska v oči.


Prijavi napako v članku