Računalništvo, telefonija
16.07.2016 06:05

Deli z drugimi:

Share

Brexit znatno podražil računalnike

Britanci zaradi nedavnega referenduma za elektronske izdelke morajo odšteti precej več.
Britanci zaradi nedavnega referenduma za elektronske izdelke morajo odšteti precej več.

V mesecu juniju se je na odmevnem referendumu več kot polovica britanskih volivcev odločila, da želijo, da njihova država zapusti Evropsko unijo (52 odstotkov proti 48 odstotkov). Zdaj bo morala britanska vlada sprožiti postopek za izstop iz EU, kar povzroča mnogo skrbi tako Britancem kot drugje po svetu. Ker pa britanska vlada uradno še ni vložila zahteve za začetek postopka odcepitve, to prebivalcem prinaša številne negativne posledice, ki se odražajo tudi v znatno višjih maloprodajnih cenah elektronskih izdelkov.

Podjetje Dell je na Otoku kot prvo podražilo maloprodajne cene njegovih elektronskih izdelkov za kar deset odstotkov, njegovemu zgledu pa sedaj sledijo še druga tehnološka podjetja. Na najnižjo vrednost funta v zadnjih tridesetih letih so se namreč s podražitvami izdelkov odzvali že pri družbi HP, o podobnem pristopu pa razmišljajo tudi pri gigantih Lenovo in Cisco. Precej višje maloprodajne cene bodo doletele tudi uporabnike storitve mobilne telefonije, saj je podjetje OnePlus že podražil svoje izdelke, kmalu pa naj bi mu sledili še drugi.

Mnogi poznavalci so prepričani, da lahko rast cen elektronskih izdelkov na Otoku zaustavi le močnejša vrednost funta. Ta pa bo vrednost lahko pridobil le, če bo britanska vlada izpeljala vse potrebne postopke za odcepitev od Evropske unije in svetu jasno pokazala strategijo nadaljnjega razvoja gospodarstva.


Prijavi napako v članku