Računalništvo, telefonija
08.07.2012 20:55

Deli z drugimi:

Share

Boste zaradi trojanskega konja ostali brez interneta?

Tisti, ki bodo 8. marca ostali brez interneta, bodo lahko več pozornosti namenili boljšim polovicam.
Tisti, ki bodo 8. marca ostali brez interneta, bodo lahko več pozornosti namenili boljšim polovicam.

Leta 2007 so estonski hekerji pripravili nevarnega trojanskega konja »DNSChanger Trojan«. Škodljiva programska koda je na vsakem okuženem računalniku zamenjala DNS naslov strežnika na način, da je uporabnik ob obisku povsem nedolžnih strani najprej dobil kopico oglasov in druge neželene vsebine. Agenti zveznega preiskovalnega urada FBI so lani novembra sicer aretirali šest estonskih državljanov, ki so pripravili trojanskega konja DNSChanger, vendar so se zaradi množičnih okužb odločili, da DNS strežnikov ne ugasnejo takoj.

Po večletnem opozarjanju uporabnikov operacijskih sistemov Windows in MacOS, naj se znebijo nadležnega trojanca, so se zvezni agenti odločili, da jutri, 09. 07. 2012, izključijo strežnike, ki so jih estonski hekerji uporabljali za upravljanje s škodljivo programsko kodo. To žal ne bo ostalo neopaženo. Če je vaš računalnik okužen s trojanskim konjem, boste ob izklopu strežnika ostali brez dostopa do svetovnega spleta. Glede na to, da je bilo v obdobju od novembra lanskega leta do junija letos v Sloveniji s trojancem DNSChanger okuženih okoli 76-tisoč računalnikov, obstaja precejšnja verjetnost, da boste brez interneta ostali tudi vi oziroma vaši bližnji.

Kaj storiti? Najprej obiščite spletno stran na naslovu http://dns-ok.si/. Če obstaja sum, da je vaš računalnik okužen, se vam bo prikazalo rdeče opozorilo. V tem primeru vam bo spletna stran ponudila navodila, kako se znebiti škodljive programske kode. Ta so sicer dosegljiva na naslovu http://goo.gl/lLw6m. Tu vam seveda priporočamo še pregled računalnika s posodobljeno protivirusno rešitvijo in posodobitev operacijskega sistema.


Prijavi napako v članku