Računalništvo, telefonija
16.02.2017 15:55
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Poslovanje Lenova je spodbujala rast na področju računalniške opreme

Poslovanje Lenova je spodbujala rast na področju računalniške opreme
Poslovanje Lenova je spodbujala rast na področju računalniške opreme

Družba Lenovo Group (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) je danes objavila rezultate za tretje poslovno četrtletje 2016/2017, ki se je za podjetje končalo konec decembra lani. Družba je ustvarila za 12,2 milijarde ameriških dolarjev prihodkov oziroma 6 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto pred tem. Lenovo je ob tem ustvaril za 98 milijonov ameriških dolarjev dobička.

  • Prihodki so znašali 12,2 milijarde ameriških dolarjev.
  • Dobiček pred obdavčitvijo je znašal 101 milijon ameriških dolarjev.
  • Čisti dobiček je znašal 98 milijonov ameriških dolarjev.
  • Prodaja računalnikov Lenovo je prehitela tekmece v industriji in beleži 2-odstotno letno rast.
  • Rekordni, 22,4-odstotni delež na globalnem trgu računalnikov.
  • Dividenda na delnico je znašala 0,90 centa ameriškega dolarja.

Družba Lenovo se je soočila z vrsto sprememb v treh stebrih svojega poslovanja, ki so podatkovni centri, mobilne naprave ter računalniki in pametne naprave. Omenjena področja so po poročilih analitikov beležila nizko rast ali pa niso rasla v četrtletju, ki se je končalo 31. decembra 2016.

“Kljub nadaljevanju makroekonomske negotovosti in tranziciji dveh novih poslovnih področij je Lenovo posloval uspešno. Področje računalništva ohranja odlično poslovanje, napredek je očiten tudi na področju mobilnih naprav, področje rešitev za podatkovne centre pa ima nove načrte za izboljšave. Na novih področjih gradimo dodatne kompetence, prepričan sem, da bosta kmalu poslovali pozitivno,” je povedal izvršni direktor družbe Lenovo Yang Yuanqing.

Čisti dobiček družbe se je v tretjem četrtletju na letni ravni znižal za 15 odstotkov na 1,6 milijarde, bruto marža pa je znašala 13,1 odstotka. Operativni dobiček v tretjem četrtletju je dosegel 138 milijonov ameriških dolarjev, kar je 64 odstotkov manj kot leto prej. Dividenda na delnico je znašala 0,90 centa ameriškega dolarja, Lenovo pa je imel na dan 31. december 2016 155 milijonov ameriških dolarjev gotovine.

Poslovni pregled

Področje računalništva, poimenovano PC and Smart Device Business Group (PCSD), ki ustvari večinski delež prihodkov družbe Lenovo, je v obravnavanem četrtletju ustvarilo 8,6 milijarde ameriških dolarjev prihodkov ob dvoodstotni letni rasti in 431 milijonov ameriških dolarjev dobička pred obdavčitvijo (+7,0 %).

Lenovo je z rekordnim globalnim 22,4-odstotnim tržnim deležem ostal največji proizvajalec računalnikov na svetu (že 15. četrtletje zapored) in vodilni proizvajalec računalnikov na Kitajskem, Srednjem Vzhodu, v Evropi, Afriki ter Latinski Ameriki. V omenjenem četrtletju je prodal 15,7 milijona računalnikov (+14 %), kar je zadostovalo za 4 odstotne točke višjo rast od povprečja panoge.

Prodaja tabličnih računalnikov je v tretjem četrtletju beležila strmo rast – Lenovo se je odrezal veliko bolje od povprečja panoge (kar 29 odstotnih točk), dobre obete podjetju dajeta še prodaja osebnih računalnikov (+71 %), prenosnikov Chromebook (+76 %) ter naprav 2-v-1 (+91 %). Podjetje je letos na sejmu CES predstavilo tudi novo blagovno znamko igričarskih prenosnikov Legion, od katerih pričakuje dobro prodajo.

Mobilni izdelki in rešitve, za katere skrbi oddelek Mobile Business Group (MBG), predvsem pametni telefoni Lenovo in Motorola, so v obravnavanem četrtletju ustvarili 2,2 milijardi dolarjev prihodkov. Glede na preteklo leto je rezultat nazadoval za 23 odstotkov, a 7-odstotna rast glede na prejšnje četrtletje, ki jo poganja predvsem rast na zrelih trgih, obeta boljše čase. Podjetje je v tretjem četrtletju prodalo 15 milijonov pametnih telefonov, rast telefonov blagovne znamke Moto pa je bila 20-odstotna.

Poslovne rešitve, ki jih trži oddelek Data Center Business Group (DCG), so ustvarile 1,1 milijarde dolarjev prihodkov oziroma 20 odstotkov manj kot v primerljivem obdobju leto prej. Lenovo je sicer prodajo rešitev za podatkovne centre okrepil v ZDA (+27 %), Latinski Ameriki (+10 %) in Evropi (+9 %).

Lenovo se je osredotočil na transformacijo rešitev za podatkovne centre, ki bo zagotovila dolgoročno dobičkonosnost oddelka DCG, saj je okrepil prodajne ekipe, vlaga v prodajni kanal, prenavlja družine izdelkov in gradi strategijo blagovne znamke. Rezultati ekipe Global Accounts, ki je podjetjem z lestvice Fortune 500, v obravnavanem četrtletju prodala za kar 37 odstotkov več opreme, predstavljajo dober obet v prihodnje.

Regijski pregled

V regiji EMEA je prodaja izdelkov Lenovo v tretjem poslovnem četrtletju 2016/2017 zabeležila 2,7-odstotni padec ob 3,4 milijarde ameriških dolarjev prihodkov. Regija EMEA sicer predstavlja 27,6 odstotkov vseh prihodkov družbe. Lenovo je še naprej vodilni proizvajalec računalnikov v številnih državah regije EMEA.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM
Za več informacij so vam na voljo pri LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Francois Bornibus bo novi predsednik regije EMEA v Lenovu

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Suhozemni terminal Sežana d.o.o.

Partizanska cesta 109, 6210 Sežana, Tel: 05 7390 100
Telekomunikacijske storitve so pomembno orodje tako za posameznika kot za podjetja, saj zagotavljajo učinkovito komunikacijo in možnost vzdrževanja visokih poslovnih standardov. ... Več

Posblagajna.com, Matic Laneger s.p.

Turje 74, 1431 Dol pri Hrastniku, Tel: 040-238-346
Zmogljiva rešitev za poslovno upravljanje, kot je to davčna blagajna, je pomembna za vsakega lastnika manjšega ali večjega podjetja v različnih panogah. Podjetje Matic Laneger ... Več

KIKštarter KAMNIK

Fužine 10, 1241 Kamnik, Tel: 031 226 763
KIKŠtarter je več kot le coworking prostor, kjer si skupnost deli delovni prostor in opremo. Poleg samega prostora ponujajo različne sklope izobraževanja in delavnice. Program so ... Več
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več