Računalništvo, telefonija
02.07.2017 10:11

Deli z drugimi:

Share

Bomo mobilne naprave kmalu lahko polnili kar med vadbo?

Mobilne naprave bi lahko kmalu polnili kar z našim potenjem med vadbo.
Mobilne naprave bi lahko kmalu polnili kar z našim potenjem med vadbo.

Uporabniki mobilnih naprav, predvsem pametnih mobilnih telefonov, dobro vemo, da avtonomija delovanja postaja vse večja težava, saj zaradi neprestane uporabe le redkokdaj preseže en dan. Če pa bo najnovejši izum raziskovalcev kalifornijske univerze postal resničnost, pa nam mobilnih naprav ne bo treba polniti vsaj med vadbo. Ti so namreč odkrili nov način polnjenja mobilnih naprav kar z uporabo znoja uporabnika, pri čemer gre tu za trak širok zgolj dva centimetra.

Izum raziskovalcev kalifornijske univerze deluje na osnovi običajnih biogoriv, pri katerih encimske reakcije ustvarjajo električno energijo, znanstveniki pa so kot vir energije uporabili znoj. Z njihovim izumom naj bi polnili predvsem tiste naprave, ki so stalno v uporabi, kot na primer pametne ročne ure ali pametne zapestnice. Trenutno žal še ni podatka o tem, kdaj bo nova tehnologija nared za množično uporabo, predvideva pa se, da bi lahko bila ta dosegljiva že v nekaj letih.

Omenjena tehnologija polnjenja mobilnih naprav med vadbo bo sprva seveda na voljo za manjše naprave, ki pri delovanje ne potrebujejo veliko energije. Z določenimi izboljšavami pa bi bila novost lahko primerna tudi za nekoliko večje naprave, kot na primer mobilne telefone.


Prijavi napako v članku