Trdi diski
25.10.2011 10:54
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bomo kmalu ostali brez trdih diskov?

Bomo konec letošnjega leta ostali brez trdih diskov?
Bomo konec letošnjega leta ostali brez trdih diskov?

Ko govorimo o trdih diskih, vedno najprej pomislimo na vodilne proizvajalce kot so Western Digital, Samsung, Hitachi, IBM in še bi lahko naštevali. Le redko kdo izmed nas pomisli na podjetja, ki »v ozadju« izdelujejo ključne komponente za trde diske. Med njimi prednjači podjetje Nimec. Verjeti ali ne, kar 80 odstotkov nepogrešljivih pomnilniških medijev vsebuje njegove elektromotorje. Ti skrbijo za zanesljivo poganjanje magnetnih plošč.

Ker podjetje Nimec večji del elektromotorjev proizvede na Tajskem, ki so jo pred kratkim prizadele največje poplave v zadnjih petdesetih letih, to za proizvodnjo trdih diskov ne pomeni nič dobrega. Večina njegovih tovarn je bila namreč zaradi poplav uničenih. To je močno ohromilo proizvodnjo ene izmed najbolj ključnih komponent trdih diskov. Zaradi tega je seveda posledično obstala tudi proizvodnja trdih diskov tako rekoč povsod po svetu.

Zaradi pomanjkanja elektromotorjev podjetja Nimec se vsi vodilni proizvajalci trdih diskov, kot so na primer Western Digital, Seagate, Hitachi in Toshiba, že pripravljajo na najhuje. Zaradi upada proizvodnje cena trdih diskov na svetovnem tržišču že narašča. Ponekod so se cene tovrstnih pomnilniških medijev že povišale celo za več kot desetino. Po ocenah strokovnjakov lahko cenovni šok pričakujemo že čez dober mesec dni. Tedaj naj bi namreč po najbolj črnem scenariju pošle prav vse zaloge trdih diskov v skladiščih.

Če krvavo potrebujete nov trdi disk, vam svetujemo, da ga čim prej kupite. Konec leta jih zaradi večjega povpraševanja po vsej verjetnosti ne bomo našli več. Če podjetje Nimec ne bo kmalu zagnalo proizvodnje, obstaja velika verjetnost, da po novem letu sploh ne bo več mogoče kupiti trdih diskov. Je to zlata priložnost, ki so jo potihem pričakovali proizvajalci pogonov Solid State?

Vas zanima več iz te teme?
SSD diski zunanji trdi diski

Prijavi napako v članku