Računalništvo, telefonija
29.02.2020 07:20

Deli z drugimi:

Share

Bodo telefoni z izmenljivimi baterijami postali stalnica?

Možnost enostavne zamenjave baterije bi zagotovo razveselila številne!
Možnost enostavne zamenjave baterije bi zagotovo razveselila številne!

Zaradi različnih polnilnih priključkov na napravah se je v evropskem parlamentu nedavno ponovno pojavila želja, da bi morala podjetja imeti enake napajalnike za vse telefone in druge prenosljive elektronske naprave. To naj bi dosegli s pripravo uredbe, ki bi vse proizvajalce prisilila k uporabni istega priključka. Čeprav bo za sprejem uredbe potrebno kar nekaj časa, upajmo, da evropskemu parlamentu to uspe, saj bi to pripomoglo k precej čistejšemu okolju. Številne raziskave so namreč pokazale, da letno še vedno zavržemo kar 51.000 ton različnih napajalnikov. Uvedba enotnega priključka za polnjenje naprav pa bi pripomogla tudi k znižanju stroškov proizvodnje in k večji združljivosti med različnimi napravami.

Evropska unija pa naj bi poleg enotnega priključka razmišljala tudi o možnosti, da bi proizvajalce prisilila k izdelavi mobilnih naprav, ki bi omogočale enostavno zamenjavo vgrajene baterije. Težava je namreč v tem, da baterija po določenih številih polnilnih ciklov izgubi kapaciteto, s tem pa se avtonomija delovanja naprave precej skrajša. Ker pa je zamenjava baterije v lastni režiji pri sodobnih mobilnih naprav skoraj misija nemogoče in ker serviserji niso poceni, uporabniki mobilno napravo enostavno zavržejo in kupijo novo. To pa seveda še dodatno prispeva k ustvarjanju elektronskih odpadkov.

Predlog nove uredbe za zamenljiva baterije naj bi Evropska unija uradno predstavila sredi marca. Koliko težav pa bi ta povzročila proizvajalcem mobilnih naprav, verjetno ni treba podrobno pojasnjevati. Danes skorajda vsi modeli mobilnih telefonov imajo vgrajene baterije, ki se nahajajo v zelo tankem ohišju med osnovno ploščo, senzorji in zasloni. V primeru uvedbe zahteve za vgradnjo izmenljive baterije, ki bi jo uporabnik lahko enostavno odstranil, bo neizogibno, da bo morali proizvajalci mobilnih naprav oblikovanje mobilnega telefona korenito spremeniti.


Prijavi napako v članku