Procesorji
25.01.2010 08:06

Deli z drugimi:

Share

Bodo procesorji ARM iz trga ultra mobilnih naprav izpodrinili procesorje x86?

Podjetje ARM cilja predvsem na trg mobilne telefonije in dlančnikov.
Podjetje ARM cilja predvsem na trg mobilne telefonije in dlančnikov.

V lanskem letu je bilo prodanih za okoli 90 odstotkov ultra mobilnih naprav (Ultra-mobile DevicesUDM), ki so za preračunavanje podatkov uporabljale procesorje x86. Kljub temu so strokovnjaki priznanega analitskega podjetja ABI Research prepričani, da naj bi se v naslednjih letih močno okrepil položaj podjetja ARM in njihovih istoimenskih procesorjev.

Strokovnjaki podjetja ABI Research celo ocenjujejo, da naj bi bilo že v letu 2013 prodanih več ultra mobilnih naprav, ki bodo za preračunavanje podatkov uporabljale procesorje ARM kot naprav, ki bodo temeljile na osnovi zgradbe x86. Povpraševanje po tovrstnih procesorjih naj bi “spodbudil” prvi večjedrni procesor AMD, ki bo podatke preračunaval v kompaktnih prenosnikih in žepnih računalnikih. Tehnologija novinca s tovarniško oznako Sparrow bo temeljila na osnovi procesorske zgradbe Cortex-A9 in naj bi dosegala frekvence delovanja razreda gigahercev.

V letu 2013 pa bo na voljo procesor, ki nastaja pod tovarniško oznako Eagle in se bo lahko pobahal z večjim številom jeder, vgrajenim zmogljivim grafičnim krmilnikom in naprednim varnostnim sistemom. Jedra procesorjev bodo sprva izdelana s pomočjo 28-nanometrske tehnologije, v drugi polovici leta 2013 pa naj bi bili na voljo že prvi primerki, izdelani v napredni 22-nanometrski tehnologiji. Procesorji ARM Eagle bodo pisani na kožo predvsem pametnim mobilnim telefonom in dlančnikom.


Prijavi napako v članku