Računalništvo, telefonija
14.04.2020 08:05
Posodobljeno 11 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zaradi pandemije več robotov in manj ljudi?

Podjetja naj bi po pandemiji še bolj intenzivno vlagala v razvoj robotov.
Podjetja naj bi po pandemiji še bolj intenzivno vlagala v razvoj robotov.

Novi koronavirus se v svetu še naprej hitro širi kljub številnim ukrepom držav, da bi ga zajezile. Države v prizadevanjih za zajezitev virusa še naprej sprejemajo številne ukrepe, finančne institucije pa skušajo z ukrepi omiliti negativne posledice epidemije na gospodarstvo. Škoda je žal kljub temu po opozorilih analitikov že zdaj velika, saj so številne gospodarske dejavnosti zaprte.

Ker pandemija po prepričanju strokovnjakov ne bo zadnja, številna podjetja že razmišljajo o tem, da bodo v prihodnje najemala več robotov in zaposlovala manj ljudi. Robote, opremljene z bolj ali manj napredno umetno inteligenco, namreč že tako ali tako najdemo tako rekoč na vseh področjih, ki so bila še pred kratkim v izključni domeni človeka. Poleg tega proizvajalci in delodajalci v to panogo vlagajo vse več denarja, saj so stroški dela tako precej nižji, hkrati pa se visokotehnološke naprave ne pritožujejo nad delovnimi pogoji, ne potrebujejo dopusta in ne zahtevajo plače. Kar je še bolj pomembno pa je to, da se roboti ne morejo okužiti z virusi, ki ogrožajo človeka.

Ker roboti ne morejo zboleti, bi lahko proizvodnja tekla brez težav tudi v primeru izbruha nove pandemije. Poleg tega bi lahko podjetja brez težav v praksi ustvarila socialno distanco, saj za upravljanje z roboti podjetje namesto na tisoče zaposlenih potrebuje zgolj nekaj visoko usposobljenih posameznikov. Strokovnjaki se s tem večinoma strinjajo, težava pa bo seveda v tem, kdo bo kupoval izdelke, če ljudje ne bodo zaposleni in ne bodo prejemali osebnega dohodka.

Trenutno je težko napovedati, kako se bodo podjetja odzvala potem, ko bo novi virus premagan ali vsaj močno omejen. Mnogi poznavalci so prepričani, da bodo pričela še več sredstev vlagati v razvoj in najem robotov.


Prijavi napako v članku