Telefoni
19.11.2010 13:06

Deli z drugimi:

Share

Bodo motilniki mobilnih telefonov postali obvezna oprema avtomobilov?

Bi obvezna namestitev motilnika mobilnega signala v avtomobile lahko zmanjšala število prometnih nesreč?
Bi obvezna namestitev motilnika mobilnega signala v avtomobile lahko zmanjšala število prometnih nesreč?

Številne raziskave, ki so bile doslej opravljene, so pokazale, da pogovor prek mobilnega telefona vozniku odvzame precej pozornosti. To se posledično seveda odraža v premajhni varnostni razdalji in zamujanjem pri izvozih iz hitrih cest in avtocest ter seveda v bolj ali manj hudih prometnih nesrečah. Raziskave so še pokazale, da udeležence v prometu zdaleč najbolj ogrožajo tisti vozniki, ki med vožnjo pišejo in prebirajo kratka sporočila SMS. Njihova odzivnost je namreč manjša za kar 35 odstotkov. To je precej več celo od tistih oseb, ki so pod vplivom alkohola ali mamil. Njihove odzivnosti so namreč v povprečju zmanjšane za okoli 20 odstotkov.

Ker ozaveščanje uporabnikov o nevarnostih uporabe mobilnega telefona med vožnjo ni dovolj učinkovito, je ameriški minister za promet predlagal izjemno “inovativno” rešitev. Ray LaHood bi proizvajalcem osebnih avtomobilov kar z zakonskim aktom naložil obvezno namestitev motilnika mobilnega signala v vse njihove izdelke. To posledično pomeni, da bi bilo v avtomobilu onemogočeno telefoniranje, pisanje kratkih sporočil SMS in deskanje po svetovnem spletu in to tako vozniku kot sopotnikom. Prav tako ne bi delovali navigacijski sistemi, kot je na primer Google Maps. Ti namreč potrebujejo dostop do mobilnega svetovnega spleta.

Prve javne razprave o obvezni namestitvi motilnika mobilnega signala v avtomobile naj bi se Onkraj luže pričele že v prvi polovici naslednjega leta. Mnogi poznavalci sicer menijo, da je ta zamisel zelo slaba in da je že vnaprej obsojena na propad. Kaj menite vi? Bi podprli namestitev motilnika mobilnega signala v vse avtomobile pri nas?


Prijavi napako v članku