Računalništvo, telefonija
05.03.2018 11:22

Deli z drugimi:

Share

Bodo morale spletne strani izbrisati nezakonite vsebine v roku ene ure?

Za uporabnika največja škoda nastane v roku ene ure od objave vsebine na spletu.
Za uporabnika največja škoda nastane v roku ene ure od objave vsebine na spletu.

Skriti za anonimnostjo, ki jo po našem prepričanju nudita izmišljeno uporabniško ime in svetovni splet, smo uporabniki spleta postali zelo nezadržani pri komentiranju člankov in objavljanju na forumih. Ker pa to pogosto vodi do sovražnega govora in objave neprimernih vsebin, je Evropska unija zavzela stališče, da bi morali upravljavci spletnih strani vsebino odstraniti v roku ene ure. Enako velja tudi za spletne strani, ki širijo nelegalno vsebino ali kršijo avtorske pravice.

Številne dosedanje raziskave so pokazale, da je ključnega pomena, da se sporno vsebino odstrani do ene ure od njene objave, saj takrat za uporabnika ali lastnika avtorskih pravic nastane največja škoda. Medtem ko je sedanji časovni rok za odstranitev nezakonite vsebine v 24 urah od prejetja zahtevka pravno zavezujoč, je časovni okvir ene ure trenutno zgolj priporočilo. To pa še ne pomeni, da to morda ne bo postalo zavezujoče v naslednjih nekaj mesecih ali letih.

Na predlog Evropske unije se je seveda takoj odzvala CCIA (Computer & Communications Industry Association), ki zastopa podjetja, kot so Facebook, Google, Amazon, eBay in druga vplivna podjetja na svetovnem spletu. Ta opozarja, da enourni rok preprosto ni dovolj, da bi upravljavci spletne strani »ugotovili« ali je objavljena vsebina nezakonita ali ne. Zaradi tega bi pogosto prihajalo do tega, da bi upravljavci spletnih strani odstranili legitimne vsebine, kar pa v praksi ni nič drugega kot spletna cenzura vsebin na svetovnem spletu.


Prijavi napako v članku