Telefoni
06.06.2020 12:10
Posodobljeno 9 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bodo klasični fotoaparati kmalu postali del zgodovine?

Vse manj uporabnikov posega po klasičnih digitalnih fotoaparatih.
Vse manj uporabnikov posega po klasičnih digitalnih fotoaparatih.

Pametni mobilni telefoni so v resnici mali računalniki z zaslonom na dotik in nekoliko drugačnim operacijskim sistemom, ki v ničemer ne zaostajajo za običajnimi računalniki. Te namreč poganjajo večjedrni procesorji in razpolagajo z ogromno količino sistemskega pomnilnika in prostora za shranjevanje podatkov. Njihova največja »moč« pa je nedvomno digitalni fotoaparat, saj je fotografiranje z njimi postalo že tako kakovostno, da klasičnih digitalnih fotoaparatov praktično nihče več ne potrebuje, kar se posledično odraža v drastičnem upadu povpraševanja po njih.

Da povpraševanje po klasičnih digitalnih fotoaparatih dejansko upada, pa je dokazala nedavna raziskava trga, ki ga je opravila organizacija Camera & Imaging Products Association, ki združuje japonske proizvajalce digitalnih fotoaparatov in opreme zanje. Iz omenjene raziskave je razvidno, da se je število odposlanih fotoaparatov v letošnjem aprilu zmanjšalo za kar 64 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Skupno je bilo namreč razposlanih okoli 550 tisoč klasičnih digitalnih fotoaparatov, pred letom dni pa se je ta številka gibala okoli 1,5 milijonov enot.

Največji upad so zabeležili proizvajalci zrcalno refleksnih in brezzrcalnih digitalnih fotoaparatov, saj je njihova prodaja upadla za 67 odstotkov oziroma 61 odstotkov. Ta trend naj bi se nadaljeval tudi v prihodne, saj le še profesionalci posegajo po klasičnih fotoaparatih. Običajnim uporabnikom so namreč pametnih mobilni telefoni več kot odlično sredstvo za zajem fotografiji, saj je njihova kakovost odlična, hkrati pa lahko imamo fotoaparat v žepu in nam je praktično vedno dostopen.


Prijavi napako v članku